Hírek

2017.04.28. 20:05

Szívükben, lelkükben, eddig is magyarok voltak - Magyar állampolgársági eskü Olaszfaluban

OLASZFALU - Bensőséges esemény színhelye volt a kis bakonyi település közösségi háza, Székely Zsófia Zita és fia, Székely István sepsiszentgyörgyi lakosok tettek állampolgári esküt.

Müller Anikó Hanga

Megható pillanatokat éltek át ők - az eskü szövegét könnyes szemekkel mondták el - és az ünnepi eseményen megjelent barátaik is. Boriszné Hanich Edit polgármester átadta számukra a honosítási okiratot és elsőként gratulált a magyar állampolgárság elnyeréséhez. - Szeretném megköszönni, hogy Olaszfalut választották az állampolgársági eskütétel helyszínéül.

Erdélyi testvér településünkön, Kökösben találkoztunk először, a vidámság és a viccelődés mellett az együtt töltött idő alatt mély érzések töltöttek el bennünket, amelyek egy életre nyomot hagytak szívünkben. Soha nem mondtuk ki, hogy magyarok vagyunk, mert ez az önök számára és nekünk is természetes volt, hisz egy nyelvet beszélünk.

Bensőséges ünnepi esemény volt az állampolgári eskütétel, balról Székely Zsófia Zita, Boriszné Hanich Edit, Székely István, Ovádi Péter

Mindig is egyek voltunk nyelvünkben, kultúránkban, történelmünkben. Majd látogatásukkal viszonozták barátságukat, de azt a vendégszeretetet, amit mi Erdélyben kapunk, soha nem fogjuk tudni felülmúlni, mondta. Szólt arról, hogy a magyar állampolgárságot egykor erőszakkal vették el szüleiktől, nagyszüleiktől, a szülőföldet egy másik ország határai mögé helyezték, mely által milliók lettek jogfosztottként egy idegen ország polgárai. Idegen hatalomnak kiszolgáltatva, sokszor meg-alázva, üldöztetve, mellőzve, másod- vagy sokadrangú állampolgárként élve kellett megmaradniuk magyarnak, hűnek lenni ahhoz a nemzethez, amelynek tagjai. Közel egy évszázadnak kellett eltelni ahhoz, hogy most visszakapják jogos örökségüket.

- Ha önök hazatérnek, már nem úgy lépik át a Magyarország határát, mint ahogy érkeztek, hiszen szívükben, lelkükben, eddig is magyarok voltak, de most már oly sok csalódás, reménytelenség után a magyar haza polgárai is, zárta köszöntőjét a polgármester asszony. Ovádi Péter, a Fidesz választókerületi elnöke, a veszprémi közgyűlés frakcióvezetője is köszöntötte a fogadalomtevőket.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!