Hírek

2017.07.06. 06:02

Szívügyük a település jóléte - Falunap Csöglén

CSÖGLE - Díszpolgári kitüntetést vehetett át az önkormányzattól a településért kiemelkedő munkát végző három személy a hétvégén rendezett falunapon.

Penk Tímea

Orbán Gábor kiváló pedagógiai munkáját értékelte a képviselő-testület a díjazással. A nyugdíjas iskolaigazgató a Pápai Tanítóképző elvégzése után az 1955-56-os gyakorló tanító évét Csöglén töltötte, ahol a tanítás mellett a kultúrotthon igazgatója is lett.

A tanítás mellett a pécsi tanárképző főiskolán mezőgazdasági ismeretek és technika szakon diplomázott. A sportot szívügyének tekintette, a kertai focicsapattal országos negyedik helyezést ért el a hatvanas évek végén.

Orbán Gábor igazgatósága alatt a diákok rengeteg tanulmányi versenyen vettek részt szinte minden tantárgyból. Kiemelkedett közülük a mezőgazdasági tanulmányi megyei verseny, amelyen első helyezést értek el.

Orbán Gábor több tisztsége mellett a Veszprém Megyei Igazgatói Munkaközösség vezetője is volt. 1978-ban az Oktatásügy kiváló dolgozója, 1982-ben Kiváló tanár kitüntetést vett át, kétszer kapott Veszprém Megyéért Arany fokozatot a megyei pedagógiai munkásságáért. Az aranydiplomáját 2006-ban, a gyémántdiplomáját 2016-ban vehette át.

Dömjén Zoltán a településvezetői feladatiért kapott díszpolgári címet. 1976-tól 1989-ig tanácselnökként vezette Csöglét és a környező öt települést, majd 1989-től 2001-ig a község polgármestere volt. Megválasztása után több mint harminc kilométer utat tett járhatóvá, de más fejlesztések is kötődnek a nevéhez, mint például a vezetékes víz, a telefon, majd a gáz bevezetése.

1980-ban óvoda létesült, az iskolában számos beruházás valósult meg, aszfaltozták a kézilabdapályát. Létrejött a Favorit Sportegyesület, a polgárőrség, a tűzoltó egyesület, az Idősek Napközi Otthona, később a Nyugdíjasklub. Az MHSZ és más társadalmi egyesületek elnöki tisztjét is betöltötte Dömjén Zoltán. A Munka Érdemrend ezüst fokozata kitüntetést kapott az óvoda megépítése után. Nyugdíjas éveiben is tagja volt a képviselő-testületnek.

Strommer Zoltán háziorvos, belgyógyász és üzemorvos a gyógyító és közéleti tevékenységéért kapott kitüntetést. Soproni gimnáziumi osztálytársai inspirálására választotta az orvosi hivatást. Pécsen végzett 1987-ben Summa Cum Laude minősítéssel, majd a kötelező sorkatonai szolgálat után a belgyógyászati szakvizsgáig a sümegi kórházban dolgozott, mellett helyettesítő háziorvos volt több településen. Csöglére 1993 áprilisában érkezett, a körzetébe közel kétezer beteg tartozik. Háziorvosi ügyeletet is ellát közel harminc község részére. 1994-ben képviselőnek választották, 2002-ig volt tagja volt a testületnek. Munkáját a felesége is segítette közel negyed évszázadon keresztül.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!