Hírek

2017.09.04. 17:17

Szobrot avattak az egykori bányászok tiszteletére Csingervölgyön

A 67. Bányásznapon avatták fel Bálint József fafaragó művész Szenet fejtő bányász című alkotását Csingervölgy központjában, a közösségi ház előtti téren. Az ünnepséget szombaton délután tartották. A Jenőben élő alkotó a szobrot a Csingervölgyért Egyesület felkérésére készítette.

Tisler Anna

- Jó érzéssel tölt el, hogy ennyi egykori bányász, hozzátartozó és hagyományőrző egyesületi tag jött el ide Csinger központjába, ahol nem is olyan régen a műszakváltáskor autóbuszok sorakoztak és vitték a dolgozókat haza Ajkára és a környező településekre - fogalmazta meg köszöntőjében Gerencsér Hilda, a településrész önkormányzati képviselője, a Csingervölgyért Egyesület elnöke. - Emlékezzünk azokra is, akik télen hóban, fagyban, sötétben kilométereket gyalogoltak azért, hogy munkakezdésre Csingerbe érhessenek, majd becsülettel végezték föld alatti munkájukat.

Horváth József, Bakos Frigyes, Gerencsér Hilda és Bálint József az avatáson
Fotó: Tisler Anna

Horváth József, Ajka alpolgármestere ünnepi köszöntőjében kiemelte, szerencse, hogy Ajkán találták meg a szenet, azt a kincset, amely a korábbi falu fejlődését megalapozta, lett abból nagyközség, majd város. Ma a 30 ezer lakosú Ajka termelése a nemzeti össztermék egy százalékát adja, a munkanélküliség mindössze két százalék. A bánya ugyan már bezárt, de a város sokat áldoz arra, hogy megőrizze az emlékeket.

Bálint József munkásságát Padné Szabó Mária pedagógus méltatta, kiemelte: kevés olyan alkotó él közöttünk, aki alkotásába a szívét és a lelkét is beleadja, ráadásul mindezt teszi szeretetből, ellenszolgáltatás nélkül. Az alkotónak Gazdag György nyugalmazott bányamérnök mondott köszönetet. A Csingervölgyért Egyesület megajándékozta az alkotót egy fokossal és Tomózer József Csingerről írott könyvével. A szobrot Horváth József és Gazdag György leplezte le, majd Bakos Frigyes esperes szentelte fel. Baranyai Ferenc, az egyesület tagja verssel köszöntötte a megjelenteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!