Hírek

2015.09.10. 10:33

Kitette az embercsempész a szíreket Balatonfűzfőnél?

Veszprém - Úgy tudjuk, több mint harminc szíriai migránst fogott el a rendőrség csütörtökön délelőtt a 71-es úton Balatonfűzfőnél.

Kovács Erika

Feltehetően embercsempész vihette a menekülteket, és a fűzfői körforgalomnál történt igazoltatáskor láthatták meg a rendőrök előtt, hogy a teherautó platója alatt menekültek vannak. Információnk szerint gyermek nincs közöttük.

A megyei rendőr-főkapitányság későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.

13.35 Újabb információnk szerint a a 72-es út mentén a régi vegyipari műszaki oktatási csarnok melletti ligetes területen tartózkodott 31 férfi és két nő. Feltehetően az embercsempész kitehette őket oda, de úgy tudjuk, neki is nyomára bukkant a rendőrség. Információnk szerint a szíriaiakat a győri befogadó állomásra szállítják ezekben a percekben.  A menekültek ételt, italt kaptak, és semmilyen ellnállást nem tanúsítottak.

Énekes Károly, egy cég dolgozója mutatja, hogy hol húzták meg magukat a szírek csütörtökön reggel

13.55 - Ez Ausztria-e? Ezt kérdezte két, angolul kitűnően beszélő fiatalember, akik idejöttek hozzánk csütörtökön reggel - idézte fel a történteket a telephely és cég tulajdonosa neve mellőzésével, akinek területén - mint mondta - kupogortak a menekültek. Aztán közölték velük, hogy nem abban az országban tartózkodnak, és akkor tudták meg tőlük, hogy ők Szíriából jöttek. Az ételt és italt elfogadták, de nem kértek semmit, nagyon szerényen, visszahúzódóan viselkedtek. A cég tulajdonosának a felesége néhány pulóvert is adott nekik. Aztán - ahogy a cégvezető elmondta - 12 rendőrautó jött, amelyekbe a szírek nyugodtan beültek és elmentek velük.

16:06 - Éppen árut adtam ki reggel, amikor megláttam, hogy a szénaboglyánál több ember tartózkodik, jár-kel, ücsörög. Ez szokatlan volt, mert nem szokott itt ilyesmi előfordulni. Szóltam is a főnökömnek, hogy mit láttam, de úgy tudom, az ismeretlenek közül rövidesen ketten is bejöttek hozzánk és megkérdezték, hogy valójában hol vannak?

Információnk szerint a Budapestről érkező szírek azt is elmondták, nagy pénzt fizettek ki annak, aki elhozta őket, és vélhetően azt mondhatta nekik, Ausztriáig viszi őket.

A rendőrség az alábbi tájékoztatást adta az esetről:

Embercsempészt fogtak a Balaton-parton

A 71-es számú főút Balatonfűzfő melletti szakaszán fogtak el a rendőrök egy olasz férfit, aki a megalapozott gyanú szerint 33 szír állampolgárt akart illegálisan Németországba juttatni.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást egy 52 éves olasz állampolgárral szemben, akit a Balatonalmádi Rendőrkapitányság járőrei 2015. szeptember 10-én 8 óra 5 perckor fogtak el a 71-es számú főút 19. kilométerszelvényében. Az olasz forgalmi rendszámú, Fiat Ducato típusú, zárt rakterű kisteherautóval közlekedő férfi a megalapozott gyanú szerint segítséget nyújtott összesen 33 fő, magát szír állampolgárnak valló személynek ahhoz, hogy illegálisan Németországba jussanak. A 31 külföldi férfi és a 2 nő magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudta igazolni. A gépkocsi sofőrjét a rendőrök a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították, ahol a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki és bűnügyi őrizetbe vették. Az illegális bevándorlókat a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal befogadó állomására vitték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!