Hírek

2016.05.25. 16:54

Szeszélyes májusi időjárás

Hűvösebb és csapadékosabb, de nem rendkívüli a májusi időjárás az éghajlati szakértő szerint.

Marton Attila

A májusi középhőmérséklet egyelőre 1,2 fokkal marad el országos átlagban a legutóbbi harminc év átlagától, közölte érdeklődésünkre Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője. Bár nem ritka az intenzívebb csapadékhullás az utolsó tavaszi hónapban, idén már harminc százalékkal több eső hullott országosan, mint a sokéves átlag. Az éjszakai lehűlések, és fagyok az adatok szerint nem  számítanak ritkaságnak térségünkben. A szakértő szerint a különbség inkább abban áll, hogy a növények aktív időszaka az emelkedő tavaszi hőmérsékletek miatt korábban kezdődik, ezért az áprilisi vagy májusi fagyok fejlettebb állapotban érik azokat, s így  jobban megsínylik a komolyabb lehűlést.

A mostani május abban azért eltér a korábbiaktól, hogy kevesebb volt az úgynevezett nyári nap: 1961 és 1990 között átlagosan hatszor fordult elő májusban, hogy a napi csúcshőmérséklet meghaladja a 25 fokot, addig 1981 és 2010 közötti adatok szerint ez kilencszer következett be, tette hozzá a Lakatos Mónika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!