Hírek

2017.03.24. 21:13

Szeretetfalvak a Kristályvölgyben

Somlószőlős - Támogatandó kezdeményezésnek tartom a Szeretetfalvak-programot, amely reményeim szerint ráirányítja a figyelmet erre a kicsit hátrányos helyzetű térségre - mondta Polgárdy Imre, a megyei közgyűlése elnöke.

Penk Tímea

A pápai és a devecseri járás közel húsz települése csatlakozott ahhoz a programhoz, amelynek polgármesterei a fejlesztési lehetőségekről tanácskoztak. A program vezetője, Varga Csaba szociológus-filozófus, a Stratégiakutató Intézet ügyvezetője a Naplónak elmondta, hogy a néhány hónappal ezelőtt kialakult kistérségi összefogás fejlesztési céljait már tizenöt működő projekt szolgálja, és további pályázatokon is dolgoznak.

- Az egyik kiemelt programunk a felnőttképzési egyetem, amely két helyszínen működik. Szintén nagy álmunk az önellátás megteremtése: közösségi kiskertmintákat alakítunk ki, ahol olyan családok termelhetnek, amelyek otthon ezt nem tudják megoldani. Számomra az egyik legfontosabb feladat a helyi krízisek kezelésének a megoldása - mondta Varga Csaba, aki munkatársaival négy új intézményt tervezett: családház, öngyógyítás ház, önellátás ház, valamint népművészet-néphagyomány ház. A munkaterv fontos része, hogy helyi segítőket képeznek ki a helyi emberek támogatására.

Középen Varga Csaba programvezető
Fotó: Penk Tímea

- A sok feladat közül kiemelem azt a kérdést, hogy milyen típusú helyi gazdaságot alakítsunk ki ezekben a falvakban. Az önellátást a lehető legtágabb értelemben kívánjuk megteremteni: beleértve az élelmiszer, az energia, az egészség, a tudás és a szeretet önellátást - ismertette az ügyvezető, aki a személyes kontaktusra, az egyéni igények megfogalmazására és egyedi tárgyak megteremtésére helyezte a hangsúlyt. Ha például ide települ egy kisebb bútorgyártó cég, akkor a helyiek igényeinek megfelelően, közvetítő nélkül készítheti el a minőségi termékeit.

- Teremtett termelési és fogyasztási modell a szakneve ennek az elképzelésnek, amelynek folynak az előkészületei - mondta a programvezető. Varga Csaba fontosnak tartja egyebek mellett a jól működő polgárőrséget is, amelynek a kompetenciáit szeretnék bővíteni a családőrség és a közösségőrség irányába. További célok között említette a települési energiaparkok létrehozását és a helyi kommunikációs eszközök fejlesztését.

- Ez egy tizenöt évre szóló komplex fejlesztési modell, amely az intézetünk közel harmincéves tapasztalatára épül - mondta a Somogy megyei származású szociológus-filozófus, akinek már gimnazista korában kialakult a vallási, spirituális érdeklődése. A saját és munkatársai szerepét úgy fogalmazta meg, hogy meghívott barátként azt adják, amire a helyieknek szükségük van.

Kiss János polgármester, Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke, Bagyura Ferenc, a program vezetőségi tagja

A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének az elnöke a polgármesteri találkozón elmondta, hogy az elindított program a Kristályvölgy térségre lokalizálódik, de kiváló mintául szolgálhat más települések számára is.

- Jó látni ezt a sok lelkes embert, akik hajlandóak egy jó ügyért csatasorba állni, és a szabadidejüket a köz érdekében feláldozni - fogalmazott Polgárdy Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!