Hírek

2017.06.29. 13:04

Szent Iván-éj a döbröntei várban

Döbrönte – Páratlan, meditatív zenei élmény, tűzugrás, kürtőskalács-készítés, valamint csillagok kémlelése várta a település várához érkezőket az év legrövidebb éjjelén.

Laskovics Márió

A Szarvaskör Egyesület Szent Iván-éj a várban címmel szervezett programot június 24-én, szombat este a döbröntei Szarvaskő váránál. Sós Mari elnök elmondása alapján több mint ötvenen vettek részt a nem mindennapi eseményen, ami a gyerekek számára ingyenes volt.

A felnőttek belépőjegye pedig magába foglalt egy ajándék CD lemezt az est fellépőjétől, Kövi Szabolcstól, valamint egy kürtőskalácsot is. Aminek készítésébe belekóstolhattak a látogatók, és a kalandvágyóbbak átugorhatták a tűzrakást is. A programon a Pápai Csillagász Szakkör is képviselte magát. Vezetőjük, Dani Tamás számolt be élményeiről.

Kövi Szabolcs meditatív fúvós koncertjét pazar kilátással, pihenőszékekben élvezte a közönség

- A vár impozáns romjai adták a díszletet, a szokatlan, pihenőszékes zenei élményhez, Kövi Szabolcs nagyon kellemes, meditatív fúvós koncertjéhez. Ahogy az est fényei egyre halványodtak, a köveken felállított mécsesek fényei mind jobban bevilágították nemcsak a tájat, hanem a hallgatóság zenével átitatott lelkét is.

Az alkony sötétjében még szuggesztívebben hatott mindenkire a lágy muzsika, amelynek hangulatos hátteret adtak a falu felsejlő fényeinek apró pontjai. Majd tábortűz gyújtással emlékeztünk elődeink azon hitére, miszerint a Szent Iván estéjén gyújtott tűz egészségóvó hatású, valamint segíti a szerelmesek egymásra találását. Mikor parázzsá szelídült az addig lobogó tűz, a rajta sülő kürtőskalács finom illata lengte be a vár egykori udvarát.

Távcsöves csillagbemutatónkon a Jupitert szemléltük meg picinyke holdjai kíséretében, majd a Szaturnuszt apró, de csodálatos gyűrűjével. Mikor rés nyílt a felhők köpenyén, sikerült megpillantani a Herkules csillagképben lévő M13, és a Skorpióban lévő M4 gömbhalmazt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!