Hírek

2016.10.12. 06:52

Szemét gyulladt ki a kikötött kutya mellett - tűzoltók vágták le a nyakába bevágó fém láncot

Veszprém - A Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat egy 55 éves férfival szemben, aki kutyáját egy pétfürdői telken, az időjárási ártalmaknak kitéve, állandó jelleggel rövid pórázra kötve, egy szeméthalom közelében tartotta, amely 2016 áprilisában meggyulladt, közölte a Veszprém Megyei Főügyészség.

Napló információ

A vádirat szerint a férfi mintegy két héten keresztül egy szemétkupac közelében, fához rögzített három méteres láncon tartotta kutyáját, amely így az időjárás minden ártalmának ki volt szolgáltatva.

A felhalmozott szemét 2016. április közepén, egy 20 négyzetméteres területen meggyulladt, az állat nyakán lakattal és csavarral rögzített láncot pedig a vádlott a tűz észlelését követően nem tudta kioldani. A kutyát végül a tűzoltók szabadították ki úgy, hogy a láncot erővágóval elvágták.

A lánc olyan szorosan volt az állaton, hogy a nyakán mintegy 10 centiméteres nyílt sebet okozott. A seb a kutya kiszabadításakor már gyulladt volt, az állat pedig belázasodott.

A vádlott azon túl, hogy a kutyát állandó jelleggel megkötve tartotta, s ezzel megszegte a kedvtelésből tartott állatokra vonatkozó szabályt, miszerint „ebet tartósan kikötve tartani tilos”, az állatnak különös szenvedést okozott azzal, hogy a kutya a testtömegének mintegy tíz százalékát kitevő, a nyakába mélyen bevágó fém koloncot cipelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!