Hírek

2016.10.13. 19:35

Szellemi érdekességek - Újdonságok, helytörténet és emlékező írások a város kulturális folyóiratában

Pápa - Megjelent a Szélesvíz legújabb száma. Pápa város folyóirata ezúttal is a helyi és környékbeli szellemi-kulturális élet érdekességeiből válogat, emellett pedig helytörténeti információkkal ugyancsak jelentkezik.

Molnár Tímea

Megtelt a Jókai Mór Városi Könyvtár előadóterme a lap bemutatójára. A rendezvényen Mátyus Alíz, a Széles-víz főszerkesztője ismertetőt nyújtott a tartalomból, Karlovitz Kristóf, a neves pápai gyógyszerész család leszármazottja pedig a família tulajdonában lévő dokumentumokat - köztük egy kézzel írt gyógyszerészeti receptkönyvet - adott át a városnak. Az értékes papírokat a továbbiakban a könyvtár őrzi. A Karlovitz családról egyébként szó esik a Szélesvíz aktuális számában, csakúgy, mint a Fő tér régészeti leleteiről, illetve arról, hogy Hudi József helytörténészt Bél Mátyás-díjjal tünetették ki.

Karlovitz Kristóf (balra) átadja a családi dokumentumokat Hermann István könyvtárigazgatónak
Fotó: Molnár Tímea

A megújult Pápai Jókai Körről is olvashatnak a folyóirat fellapozói, emellett a szerkesztők több oldalt szenteltek a Mátyus Ferenc által irányított egykori pápai színjátszásnak. A pápai származású, Ausztráliába kitelepült Szöllősy Szabolcs tollából egy Don-kanyari történet született meg, amely szintén helyet kapott a Szélesvízben. Az oldalakon kirajzolódik Rab Zsuzsa költői pályaképe, és helyet kapnak a diákság gondolatai is.

A kiadványban emlékező írás jelent meg Winkler Gáborról, Kövy Zsoltról és Esterházy Péterről, továbbá a sajnálatosan fiatalon elhunyt Kovács Péterről, illetve Heitler Lászlóról.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!