Hírek

2017.03.15. 21:35

Ünnepség a Széchenyi-szobornál Balatonfüreden

Balatonfüred - Több százan vettek részt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján rendezett városi ünnepségen.

Sági Ági

Délelőtt a hajókikötőben az Ifjúsági Fúvószenekar játéka alatt gyülekezett a tömeg, majd ide érkezett meg a Róza nevű motoros-vitorlás. Kéri Kitty és Kőrösi Csaba színművészek, Kalló Zoltán prímás, a Reformkori Hagyományőrzők Társasága, a Kék Balaton Népdalkör és a Balatonfüred Néptáncegyüttes irodalmi műsorában felidézte Noszlopy Gáspár és serege 1849-es balatoni partraszállását. A katonadalokat és indulókat éneklő tömeg a Tagore sétányon a Széchenyi-szoborhoz vonult, ahol elhangzott a Nemzeti dal és a 12 pont is.

Kéri Kitty és Kőrösi Csaba az 1849-es balatoni partraszállást felidéző irodalmi műsorban Fotó: Sági Ági

Ünnepi beszédében Kontrát Károly országgyűlési képviselő, parlamenti államtitkár elmondta, hogy akár '48-ban, most is egy változó Európában kell megtalálni a helyes utat. Korábban senki sem gondolt rá, hogy migránsok milliói érkeznek a kontinensre, hogy Európában állandósul a terrorveszély. Párhuzamot vont 1848-cal, és elmondta, most is a lázadás állapotában vagyunk. - Velünk együtt egyre többen lázadnak az ellen a brüsszeli politika ellen, mely nem a valóságból vezeti le a politikai cselekvést, és gúzsba köti a szabad gondolkodást - tette hozzá.

A megemlékezés végén a város és a civil szervezetek képviselői is elhelyezték koszorúikat a Széchenyi-szobornál. Ezen a napon sok család tért be a Kisfaludy Galériába, ahol a gyerekek kokárdát, zászlót és huszárcsákót készíthettek. Délután a Márkus Színház előadását, a Vitéz László bábjátékot és a Balatonfüred Néptáncegyüttes műsorát lehetett megnézni. Az egyik csokoládéboltban egész nap versért vagy rajzért cserébe egy kávét lehetett inni, a gyerekeknek a Füred Kapitány akciócsoport apró ajándékokkal kedveskedett. A nemzeti ünnep napja Balatonfüreden fáklyás felvonulással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!