Hírek

2017.01.10. 21:25

Százmilliárdok balatoni fejlesztésekre

Balatonfüred - Tavaly év végén született meg az a kormányhatározat, mely 365,4 milliárd forint balatoni fejlesztési forrásról rendelkezik.

Tóth B. Zsuzsa

Két évvel ezelőtt már volt egy ilyen határozat - melyet később visszavontak -, abban még csak 313 milliárd forintról volt szó. Bóka Istvánt, a Balaton Fejlesztési Tanács elnökét, Balatonfüred polgármesterét az új határozatról kérdeztük.

- Ez egy óriási lehetőség a térség számára. Az éves fejlesztési keretekben már több projekt előkészítése elkezdődött, ezeket a terveket már nevesítették is.

- Összességében több pénz áll majd rendelkezésre: az uniós forrás ugyan kevesebb, de a hazai pénz lényegesen több. Ez azért is jó, mert a hazai források esetén sokkal nagyobb a mozgástér, mint az uniós programoknál - hangsúlyozta Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, Balatonfüred polgármestere. - Az uniós programoknál az új határozat alapvetően megtartotta korábbi szerkezetét, de több, korábban uniós projektként tervezett fejlesztés részben átkerült a hazai finanszírozású programok közé.

Korcsolyázók Almádiban. Összességében több pénz áll majd rendelkezésre a balatoni programokra
Fotó: Stiger Ádám

Ilyenek például a vízminőség védelmével, a 110 centiméteres vízszint 120 centire emelésével kapcsolatos fejlesztések, vagy az elektromos buszbeszerzés a három nagyobb város számára (Siófok, Balatonfüred, Keszthely). Ezenkívül újabb programok is bekerültek a hazai források közé, ilyen például a balatoni témapark kialakítása.

Arra a kérdésre, hogy Balatonfüred milyen nagyobb fejlesztésekben gondolkodik, a polgármester azt mondta, hogy a balatoni programban benne van a gyógyüdülő-fejlesztési lehetőség, itt a pályázati eredményt várja a város.

- A Vitorlás és Kajak-kenu Szövetséggel együtt nagy fejlesztést tervezünk a kemping területén, szeretnénk felújítani az Esterházy-villát, és ott bemutató- és kiállítóhelyet létesíteni. Reméljük, hogy kutatási, fejlesztési lehetőségeket is tudunk majd Balatonfüredre hozni, és több közlekedésfejlesztési projektet tervezünk. A lehetőség adott, az, hogy mi valósulhat meg, rajtunk és a pályázatok kiíróin is múlik majd.

A füredi Tagore sétányon a Takács család sirályokat etet. A város nagy nyertese a pályázati pénzeknek
Fotó: Penovác Károly

Badacsonytomaj polgármestere, Krisztin N. László szerint nemcsak a városnak lenne jó a kompkikötő, hanem az egész környék javára válna.

- A 8-as számú főút fejlesztésének és az autópálya bővítésének köszönhetően végre mi is könnyebben megközelíthetőek leszünk. Fonyódtól pár perc alatt ideérnek hozzánk a vendégek, Budapestről pedig másfél óra alatt. A mai felgyorsult világban lényeges, hogy mennyi idő alatt tudjuk megközelíteni az üdülés célját, valamint abban az esetben is, ha csak néhány napunk van a pihenésre. Turisztikai szempontból fontos számunkra és a mikrotérségnek is a komp, mert így olyanoknak is elérhetővé válik a régió, akik korábban a nehéz megközelíthetőség miatt elkerülték. Néhány munkahelyet is generál a kompkikötő, amely önmagában is egy attrakció - mondta Badacsonytomaj polgármestere.

Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke szerint a júliusban visszavont kormányhatározatban szereplő forráshoz képest jelentősen nőtt a Balaton-régióra szánt keret. Ez a döntés pedig komoly hatással lehet a Balaton hosszú távú turizmusára.

- Fontos, hogy továbbra is komoly fejlesztési pénzek jutnak vízgazdálkodásra és a vízkészlet fenntartható gazdálkodásának, vízhasználatának javítására. Ezzel tovább tisztulhat a Balaton vize és csökkenthetőek a klímaváltozással járó hatások a tó és turizmus vonatkozásában. Nőtt a közlekedés fejlesztésére szánt forrás, a legtöbb pénz a kötött pályás közlekedésre jut. Sajnálatos, hogy az északi parton csak Aszófőig villamosítják a vasúti hálózatot.

Örömteli viszont, hogy jobban fejlesztik a vízi közlekedést, ez új turisztikai távlatokat nyithat meg a térség turizmusában. A Bejárható Magyarország program megvalósulása, valamint a kerékpárúthálózat fejlesztése komoly lépés lehet az őszi és a tavaszi turisztikai szezon erősítésére. Fejlesztési pénzekhez juthatnak a térségi vállalkozások, borászatok is. Ezzel párhuzamosan fontos, hogy erősítsék a térségben a helyi termékek szerepét - mondta lapunknak Balassa Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!