Hírek

2016.10.26. 21:02

Százezres bírság az engedély nélküli kutakért

Akár százezer forint bírságot is kockáztat, aki 2018 végéig nem jelenti be a 2016. június 4-e előtt engedély nélkül létesített kutat.

Heffler Péter

Egy jogszabály módosítás miatt minden, 2016. június 4. előtt engedély nélkül kialakított kutat kötelesek vagyunk bejelenteni, melyre 2018. december 31-ig van lehetőségünk, ha el akarjuk kerülni a bírságot. Az ügyben a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az illetékes, mivel ők rendelkeznek vízügyi és vízvédelmi hatáskörrel és illetékességgel a régiónkban. Megkeresésünkre is, melyben a változtatás célját szerettük volna megtudni a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságától Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, helyettes szóvivő válaszolt. – Szeretnénk, hogy az eddig illegálisan működő vízkivételi létesítmények „kifehéredjenek” és a vízhasználók jogkövető módon járjanak el – árulta el a szóvivő. - Ha valaki 2018. végéig kér fennmaradási engedélyt az engedély nélkül kialakított kútjára, akkor a korábbi gyakorlattól eltérően az engedélyeztetéssel párhuzamosan nem kell bírságot fizetnie. A háztartási igényeket kielégítő vízi létesítmények engedélyezését az önkormányzat jegyzőjénél, az üzemi méretű, valamint minden közcélú vízmű engedélyezését a katasztrófavédelemnél kell kezdeményezni. Háztartási vízkivételnek pedig az évente ötszáz köbmétert meg nem haladó mennyiség minősül. Az eddig be nem jelentett kutak engedélyezése esetén a hatóság személyre szabva, részletesen tájékoztatja az ügyfeleket, hogy pontosan milyen teendőik vannak. Nincs két egyforma kút, így nem lehet egy általános eljárási rendet meghatározni. Az eljárás menete függ a vízkivétel helyétől, fajtájától, mélységétől és mértékétől, valamint a kapcsolódó, esetleg már meglévő korábbi engedélyektől is – tette hozzá a Mukics Dániel.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságától még megtudtuk, hogy Veszprém megyében idáig nem kezdeményeztek tömegesen hatósági eljárást az engedély nélküli vízkivétel fennmaradásának engedélyezése érdekében. Ha pedig a vízhasználó 2018. végéig nem engedélyezteti az illegálisan kialakított vízkivételi létesítményét, pénzbírságra számíthat, amelynek mértéke néhány tízezer forinttól egészen százezres tételig terjedhet, szólt a válasz.

A katasztrófavédelem holnapján egyébként egy részletes tájékoztató is elérhető a kutak engedélyeztetésével kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!