Hírek

2015.04.23. 07:55

Százezerért lehet venni gyereket Magyarországon?

Balatonfűzfő - Virágzik a szervkereskedelem, fiatal lányokat elrabolnak, bedrogoznak, megerőszakolnak és fogva tartanak. Ezért nem érdemes elszökni, megbízni ismeretlenekben,

Kovács Erika

Soha ne hagyjunk senkit magára egy buliban, óvatosan kezeljük az internetes ismeretségeket! – mondta Sinka Vivien, az „Együtt az Eltűnt Gyerekekért Alapítvány” képviseletében az Öveges József Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégiumban, csütörtökön.

Megtörtént történeteken keresztül érzékeltette a fiatalokra leselkedő veszélyeket Sinka Vivien. Felidézte, nemrég egy tizenöt éves lány, 17 éves barátnőjével elszökött Budapestre. A fiatalabb lány nem tudta, hogy barátnője családja prostituáltakat futtatott. Ez várt rá is: mindemellett ingyen drogot adtak neki, amire rászokott, és miután rövid ideig hazament, a drog miatt visszaszökött. Vivien említette: aztán nemsokára Timi édesanyja kereste az alapítványt, mert lerobbant az autójuk Ausztriában. Olaszországban volt már a lánya, és onnan szöknek az albánok elől, mert a lányát már ők üldözték. Egy más esetben egy baráti társaság ment ki Németországba, akik a köztük levő egyik lányt eladták.

Vivien kiemelte, „nagyon megy” az egész világban a szervkereskedelem, mint mondta, tudomása van arról, hogy ma Magyarországon 100 ezer forintért lehet gyermeket vásárolni, akiket itthonról vagy más országokból lopnak el. Említette a minapi példát, miszerint egy 12 éves kislány teniszedzésről akartak elvinni ismeretlenek, mondták neki, édesanyja szólt nekik, hogy menjek velük a lány. A kislánynak az volt a szerencséje, hogy az édesanyja süket volt, így kételkedett és nem ment el a furgonos férfiakkal, így megmenekült.

Aztán egy 17 éves hallássérült kislány szakított barátjával. A fiú barátja ígérte neki, találkozzanak, kibékíti őket. A lány hitt neki, a fiú megerőszakolta, majd úgy agyonverte, hogy az édesanyja alig tudta a rendőrségen azonosítani a lányát. A napokban történt az is, amikor egy 18 éves srác iszogatott barátaival, majd átmentek egy parkos területre, ahol egy férfi a közelébe férkőzött. Azt mondta, lerobbant a kamionja. Aztán kettesben elmentek tovább inni, azóta senki nem tudja, hol van a 18 éves fiú.

- A múltamat összeraktam a jelenemmel – ezt már Gere Ferenc nyugalmazott rendőr alezredes mondta, aki jelenleg egy cégnél digitális technológiákkal foglakozik, és így a legújabb technikát – ahogy mondta- összerakta rendvédelmi ismereteivel.  Utalt rá, évente Magyarországon 16 ezer gyermek eltűnését jelentik be. Ezért kidolgozott egy új, telefonos applikációs rendszert, amit kiegészített rendvédelmi információkkal, amely ingyenesen letölthető, és így egyetlen gombnyomással segítséget lehet hívni két másodperc alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!