Hírek

2017.04.19. 06:34

Több helyen is havazik a megyében - Viharos szél miatt adtak ki riasztást

Sajnos nem áprilisi tréfáról van szó, olvasóink és kollégáink arról számoltak be, hogy a megyében több helyen is havazik!

Kutasi Zsófia

Míg Veszprémben csak szállingózik, a magasabban fekvő területeken már komolyabb mennyiségű hó hullott, amint ez kollégánk Hárskúton készült képein is látható:

Fotó: Pesthy Márton

Szerdára a tervezett forgatókönyv szerint fokozatosan egy ciklon mélyült ki felettünk, amely meghatározza a következő 48 óra időjárását - írja a vmeteo. Túlnyomóan borult égre számíthatunk, a délelőtti órákban kelet felől elér minket a ciklon csapadékzónája, elered az eső, az esti óráktól, valamint éjszaka havas esőre is számíthatunk, a Bakonyban pedig havazhat is. Az erős északnyugati szelet viharos lökések kísérhetik. A hőmérséklet alig változik a reggeli 3°C-hoz képest.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délelőtti, az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a viharos szél miatt szerdára Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében adtak ki másodfokú figyelmeztetést.

Emellett az ország középső és keleti felében a jelentős mennyiségű eső miatt van érvényben hat megyében másodfokú, nyolcban és a fővárosban pedig elsőfokú figyelmeztetés.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kiemelte azt is, hogy az Északi-középhegységben 6-700, a Dunántúli-középhegység keleti felén és a Mecsekben 4-500 méter feletti részeken vizes, sok centiméteres hóréteg kialakulására is nagy esély van. Síkvidéken inkább csak időszakosan maradhat meg néhány centiméteres vizes hó.

Ajkán háromnegyed tíz körül elkezdett hullani a hó. Viszonylag erős szél fúj, a havazás egyelőre nem számottevő.

Zircen és a környéken reggel óta esik a hó. Jelenleg apró szemekben hull a csapadék, emellett a szél is felerősödött. A hó az utakon nem marad meg, de a füves területeken látszik. Az utak járhatóak, azonban a szakemberek óvatosságra intik a sofőröket.

Nem okoz gondot az áprilisi tél a megye útjain, tájékoztatta a veol.hu-t Fekete János, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Veszprém megyei igazgatója. Farkasgyepű térségében két géppel végeztek az elmúlt órákban megelőző síkosságmentesítést, máshol nem kellett beavatkozniuk. A társaság felkészült a mostani időjárásra, a megye négy üzemmérnökségén összesen tizenkét gépre szerelték vissza a szükséges eszközöket, amelyekkel ha szükséges, el tudják látni a síkosságmentesítési és hóeltakarítási feladatokat.

A déli órákban Pápára is megérkezett a havazás, melyet erős széllökések kísérnek. Az utak csúszósak, a lehullott hó és havas eső gyorsan olvad.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!