Hírek

2017.04.24. 15:20

Szakmák éjszakája másodszor Veszprémben

Veszprém - Az ország mind a negyvennégy szakképző centruma Szakmák éjszakáját tartott pénteken este hattól tíz óráig.

Őrsi Ágnes

Ezt az adatot a minapi megnyitón a Veszprémi Szakképzési Centrum főigazgatójától, Schindler Lászlónétól hallottuk. Kiválóan sikerült a tavalyi első Szakmák Éjszakája: izgalmas volt az időpontja, az iskolák megszervezték a diákok biztonságos, gyors szállítását a különböző színhelyek között, az élmény kézzel fogható, a hangulat pedig fergeteges volt.

Fotó: Penovác Károly

A Szakmák éjszakája tavalyi premierjén a Veszprémi Szakképzési Centrum hat iskolájának négy helyszíni bemutatójára több mint 1400 látogató volt kíváncsi. Ezt a számot érdeklődő tanulóival már a jelentkezésnél felülmúlta idén az a 36 általános iskola, amelyik megmozdult a felhívásra. A VSZC tagiskoláinak száma azóta kettővel nőtt, és az a döntés született, hogy mindegyikük a saját "állomáshelyén" mutatkozzon be, így a Szent-Györgyi Ajkán, az Öveges Balatonfűzfőn, a Gönczy Tapolcán, a Táncsics, a Közgáz, a Jendrassik-Venesz, az Ipari és a SÉF pedig Veszprémben. Nemcsak pedagógusok, a gyerekeket szülők is kísérték, akik számára olyan volt ez az este, mint az apukáknak a kisvasút, amit talán jobban élveznek a kicsiknél is. Nos, a célkorosztállyal sem volt gond: kinek ne tetszettek volna a Közgáz Amazing csoportjának táncosai, énekese, hogy játszhattak az alkalmi kaszinóban, vagy saját bankót nyomtathattak? A Táncsicsban is népszerű volt mind a 16 helyszín, a rendőrségi bemutató, a szépészet vagy a herendi porcelános szakmák, az Ipari robotjai, versenyautója, az Öveges "csövesei", a Jendrassik-Venesz gyorsasági versenye, a Szent-Györgyi Sherlock Holmes-próbája, a Gönczy háztartáscentrikus és környezetvédelmi programjai. Nem túlzás azt állítani, hogy ezen az estén megszállottak találkoztak, hiszen 128 pedagógus, 32 felnőtt és 112 diák segítő engedte el a fantáziáját, hogy megmutassa a betérőnek, mi mindent lehet kitalálni és megvalósítani egy szakképző iskolában. Mert például kell-e annál jobb ajánlólevél, mint ha egy hobbicukrászból lett oktató gyárt marcipáncsodákat, mint a SÉF iskolában?

Megszállottak bőven akadtak a vendégek között is: a gyerekeket nagyon érdekelte, amit láttak, gyors eszmecseréket is folytattak látogatás közben. A megyeszékhely alpolgármestere, Némedi Lajos köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy normálisan megélni csak a jól elvégzett munkából lehet. A Táncsics igazgatója, Eveli Péter ezt a tényt azzal a véleménnyel toldotta meg, hogy annak lehet igazán örülni, ha a megfelelő diák a megfelelő helyre tud kerülni. Tegyünk hozzá még valamit: valóban csak ilyen indíttatással lehet elkezdeni az életen át tartó szakmatanulást, hiszen a mai tizenévesek évek múlva olyan szakmákkal is fognak találkozni, amik ma még sehol sincsenek, mégis képesek lesznek majd azokat is művelni, ha a munkaszeretet, a tanulás lesz addig is a vezérfonaluk. Amit szeret az ember, abban nem fárad el. Legyenek ezek a szempontok így pályaválasztás előtt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!