Hírek

2017.06.20. 17:45

Miért nem áll meg a busz? - Sümegi olvasóink kérése egyelőre nem talált elfogadásra

Sümeg, Pápa – Nem kérnek sokat, csak, hogy fel- és leszállhassanak a távolsági autóbuszról a sümegi Jéggyárnál lévő kiépített buszmegállóban az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ (ÉNYKK) járatait rendszeresen használó, a település Öreghegyébe, Újhegyébe eljutni kívánó vidéki nyugdíjasok. Kérésük egyelőre nem talált elfogadásra.

Polgár Tibor

A Naplót a sümegi Öreghegyben telekkel rendelkező, de más településeken élő nyugdíjasok egy csoportja kereste meg a közös problémájukkal, ami mások számára talán marginális lehet, ám a kérés teljesítése jelentősen megkönnyítené az érintett idősek életét.

– A távolsági autóbuszjáratok mind a Jéggyár felé mennek, de nem állnak meg az ottani, kiépített buszmegállónál. Például a Sümegről induló 11.20-as és 14.52-es járat is elhalad a Jéggyár előtt, azonban itt nem tart megállót, viszont a 84-es főútról lekanyarodva az Ady iskolánál és a Volánnál igen. Sokan járunk más településekről a sümegi Öreghegybe, Újhegybe, és a nyugdíjasok számára nagy segítség lenne, ha a Jéggyár előtti buszmegállóban felszállhatnánk a távolsági járatokra, illetve elhagyhatnánk itt azokat. Egy-egy ilyen megálló 15-20 másodpercnél többet nem venne igénybe, viszont nekünk oda-vissza összesen csaknem két kilométer sétát spórolna meg, ami számunkra sajnos már eléggé megterhelő, főleg, ha csomagok is vannak nálunk – fejtette ki lapunknak az érintett nyugdíjasok nevében István.

Hozzátette, tudomásuk szerint személyes kérések alapján két járat is jóval jelentősebb kitérőt tesz a szokványos útvonalról, mint ami egy jéggyári megállót jelentene.

A nyugdíjasok a kérésükkel megkeresték az ÉNYKK-t, ahonnét elutasító választ kaptak, Istvánék elmondása szerint azért, mert a közlekedési központ szerint túl közel van a sümegi autóbusz-állomás a jéggyári megállóhoz, illetve a nagy távolságot megtevő járatok elsődleges célja a régiók közötti minél gyorsabb közlekedés a lehető legkevesebb megállóhely érintésével. – Hangsúlyozzuk, számunkra a Jéggyár-megálló is sokat számítana, és ez fél percet sem jelentene a busz menetidejében – jegyezte meg István.

Természetesen kíváncsiak voltunk az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ álláspontjára is. Kérdéseinkre Hegedüs-Kuti Piroska, az ÉNYKK kommunikációs, PR- és marketing csoportvezetője lapunknak küldött válaszlevelében kifejti: a személyszállítási szolgáltatásokról szóló vonatkozó törvény országos, regionális és elővárosi járatkategóriákat határoz meg, aminek figyelembe vételével olyan országos menetrendi hálózat kialakítása a cél, mely elsősorban a régiók közötti gyors utazási lehetőségek biztosítását szolgálja a lehető legkevesebb megállóhely érintésével.

A sümegi Öreghegybe, Újhegybe tartó vidéki nyugdíjasok egy csoportja szeretné, ha a távolsági busszal nem kellene a pályaudvarig utazniuk Fotó: Tisler Anna

A regionális utazási igények – különböző jellegű hivatásforgalmi és egyéb utazások – kielégítését elsősorban a regionális szegmensbe sorolt, rövidtávú autóbuszjáratok végezhetik. A nagy távolságra közlekedő autóbuszjáratokat településenként jellemzően legfeljebb egy-két megállóhelyen állítják meg. Ezek a járatok az egyes településekről a vonzásközpontokba, a járási vagy a megyeszékhelyekre biztosítanak lehetőség szerint gyors és közvetlen eljutási lehetőséget.

– A városokon, nagyobb településeken belüli eljutást az illetékes önkormányzat által megrendelt és finanszírozott helyi járatok, vagy a csupán néhány települést összekötő, rövidebb távon közlekedő regionális járatok biztosítják. Az országos járatok feladata az egyes települések központjainak, átszálló-helyeinek összekötése. Ezen járatok esetében a településen belüli utazások biztosítása a járatok által megtett nagy távolságra tekintettel összességében jelentősen növelné azok menetidejét – írja Hegedüs-Kuti Piroska. Hozzáteszi: kisebb forgalmú, vagy nem központi megállóhelyek esetében a járatok megállítását csak abban az esetben támogatják, ha a kívánt célhoz való eljutás másképp nem biztosítható.

– A fentiekre való tekintettel a járatok megállítását a sümegi autóbusz-állomástól 700 méterre található Jéggyár elnevezésű megállóhelyen nem támogatjuk – olvasható az ÉNYKK kommunikációs vezetőjének levelében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!