Hírek

2015.08.12. 15:36

Strandteszt - Egy kakukkfióka a fürdők között

Badacsonytördemic – Már az elején le kell szögeznünk, hogy a badacsonylábdihegyi strand több szempontból is kilóg a lapunk által vizsgált fürdőhelyek sorából.

Tóth B. Zsuzsa

Ugyanis ez egy régi-új fürdőhely, amelyet nagyjából két évtizedes zárva tartást követően a helyi nyomásnak végre engedve néhány hete nyitottak meg újra. Így még nem is készült el teljesen, szóval a Kék hullám zászlót ne keressük, de ez senkit nem zavar. Az ide járók boldogan nosztalgiáznak. Amellett ez a legkisebb fürdőhely. Egyedülálló egyébként is, hiszen a bejáratánál álló Ökoturisztikai Látogatóközponttal kiegészítik, erősítik egymást, szinte egy időben is létesültek. Közös a parkolójuk, közösek a rendezvényeik. A megközelíthetőség kiváló, hiszen itt áll meg a vonat, a busz. A parkoló jelentős része aszfaltos, térköves. A kerékpártároló a kerékpáros szövetség ajánlatát figyelembe véve készült, pumpával felszerelve.

A badacsonylábdihegyi strand teljes szélességében lidó, ezért is kedvelik annyira a családok (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Itt egyébként idén a legerősebb napon is alig volt több, mint ezer strandoló, egyszerre azonban csak 450-en lehetnek bent. Ennél fogva nem kötelező vízi mentőt alkalmazni, viszont van elsősegélynyújtó hely, és a személyzet három képzett tagja közül egy mindig kéznél van. Ahogy idegen nyelvet beszélő jegyárus ugyancsak. Sok külföldi vendég érkezik ide, leginkébb például a holland fürdőzők kedvelik a lábdi strandot. Ami a jegyárakat illeti, 400 forinttal rövidítik meg az embert. A helyi lakost, ingatlantulajdonost kétszázötvennel. Négy óra után olcsóbban fürödhetünk, hattól ingyen és tízkor zárnak. Reggel hattól nyolcig ingyen úszhatunk. A régi fák nagy részét megőrizték, amit ki kellett vágni, ahelyett kettőt is ültettek. Sok az árnyék és a szabad hely. A fű állapota hagy kívánnivalót maga után, ugyanis a friss pázsit helyenként megadta magát az idei nyári kánikulának. Az üzemeltető viszont nem adja fel, folyamatosan öntöznek. A mozgássérültek vízbe emeléséhez szükséges szerkezet itt sincs, de a part sólyás szakaszát már sikerrel tesztelték ilyen célra. Ezen túl a látogatóközponttal együtt itt is megkülönböztetett figyelemben részesítik mozgás-, hallás- és látássérülteket. Pelenkázó is a központ épületében van, de a strandolók szintén használhatják. A vizesblokk egyelőre még a régi retró, lábakon álló, de elég jól felújított, felszerelt és tiszta. Lábmosó, kinti és benti zuhany, sőt, itt még meleg vizes zuhany is van a napkollektoroknak köszönhetően. Csak kicsit hosszú a cső, várni kell.

A meleg víz mellett a lábdi strand másik extrája pedig mindenképpen a csónakház, ahol 14 kajak és kenu lapul. A túrahajókat minimum két és fél órára adják bérbe, de a vízen gyorsan száll az idő. Már ha csak a tájban gyönyörködünk is. A szélesen elénk táruló panorámát a Keszthelyi-hegység látványa nyitja, aztán ott van kúpjaival Szigliget, távolabb a Csobánc, a Szent György-hegy, a Gulács, az orrunk előtt pedig a fenséges Badacsony. Egyébként túravezetőt biztosítanak, ha ilyen igényünk van. Csúszdát, vízpermetet, masszázst, medencét és más flancos szolgáltatást ne keressünk, ezek az extrák itt esélyt sem kapnak. Annál inkább a családias hangulat, amely legalább ennyit ér sokaknak. Széf sincs, de mivel szinte mindenki ismer mindenkit, nem biztos, hogy ez a leggyengébb pontja a strandnak. Nyugodtan bemehetünk a vízbe, senki sem nyúl a cuccunkhoz. Aki pedig inkább a parton időzne, az bérelhet labdát, tollaslabdát, de vízibiciklit ne keressen. Kicsi, keskeny a meder, nemigen férne el. Ha pedig már itt tartunk, maga a meder bizony még nem áll a helyzet magaslatán. A lábdi strand híresen iszapos volt mindig és ezt mostanra még nem sikerült teljesen kiküszöbölni. Bár az egész kis strand valójában egy lidó hatvanméteres szélességével, de úgy derék- vagy mellmagasságban már tocsogunk az iszapban. Eddig ér ki a több mint ezerháromszáz köbméternyi homokkal fedett sáv. Innentől inkább ússzunk. Napozóágyat nem bérelhetünk, és büféből is csak egy van, a WIFI viszont lefedi még a parkolót és a plázst is. A víz olyan lassan mélyül, hogy a kisgyerekesek visszatérnek. A parton van játszótér is. A felnőtteknek röplabdapályát alakítottak ki. Emellett csatlakoztak az Ökoturisztikai Látogatóközpont rendezvényeihez, a madarak, fák napjához, a Múzeumok éjszakájához és a Retró Balaton-naphoz.

Szóval itt mindenki lenyugodhat vagy nyüzsöghet. Ahogy tetszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!