Hírek

2015.08.11. 16:21

Strandteszt - A szigligeti strandot a csendjéért, biztonságáért és a családias hangulatáért szeretik

Szigliget - Ide jár a tapolcaiak jelentős része, három évtizede hűségesek hozzá a német családok, és itt fürdenek az igényességet kereső, de felfuvalkodottságot kerülő nyaralósok.

Tóth B. Zsuzsa

Egyre többen érkeznek a horvát, szerb, szlovén vendégek, a németek száma viszont itt is visszaesett. A szigligeti strandra egyébként jogosítvány hiányában praktikus busszal érkezni, mert a megálló ott van mellette. A vasútállomásról azonban jobb nem beszélni, olyan messze van. Kárpótlásul nem kell fizetniük a parkolásért az autósoknak. Igaz, aki gépkocsival érkezik, számítson rá, hogy egy erős hétköznapon is tele van a strand parkolója, nem beszélve a hétvégékről. A szomszédos utcákban persze lehet helyet találni, de a kocsimosást akkor halasszuk másnapra. Van WIFI, mozgássérült parkoló és a széles bejáraton könnyen begurul a tolókocsi. A mozgássérülteket a vízbe emelő szerkezet azonban nincs.

A kerékpárok részére bőven van hely bent a strandon. Az illemhelyek, zuhanyzók akadálymentesek. A hatszáz forintos belépő megéri az árát. A helyiek ingyen jöhetnek, négy óra után pedig már mindenkinek olcsóbb a fürdés. Van széf az értékeinknek, a jegyárusok pedig közvetlenek és olyan szinten beszélnek nyelveket, hogy nem lehet eladni őket.

A vízimentősök egyike a parton tart ügyeletet, az elsősegély nyújtó helyiséget most szigetelték, hogy hűvösebb legyen. A vízimentők szakszolgálatának hála, itt alakították ki az egyik bázist. Akár egyenesen a vízen úszó parkolóra szállhatnának le a helikopterrel, ha szükség lenne rá. A különleges úszó móló sólyaként már debütált, a motorcsónakok ott parkoltak vész esetén. Amikor pedig nincs rá szükség ilyen szempontból, a gyerekek használják fejesugrásra.

Arra ugyanis - ha a szülő szeme rajtuk van -, kiváló. A víz elég, de nem túl mély itt. A lidó már vagy másfél évtizede üzemel, a település vezetése időben felismerte annak szükségességét. A gyerekek paradicsoma ez. Miközben ők homokvárat csepegtetnek, szüleik az árnyékot adó színes vitorlák alól figyelhetik a kicsiket. Itt az sem gond, ha kilyukad az úszógumi, bazár van több is.

A vízimentők szakszolgálatának bázisára leszállhat a mentőhelikopter és ráúszik a motorcsónak. Szolgálaton kívül pedig remek fejesugró helynek bizonyul a gyerekek körében. A kisebbeket a lidó és a jól felszerelt játszótér vonzza (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

A játszóterek modernek, hangulatosak, színesek, ahogy az elvárható egy jó strandon. A mosdók mindegyikében van pelenkázó, a fülkékben toalett papír és tisztaság. A strand nyugati felében áll a színpad, ahol nyaranta néhány este könnyűzenei koncerteket és gyerekprogramokat rendeznek. Huszadikán lesz az utolsó ilyen esemény és a tűzijátékot is innen lövik majd fel. A zeneszó egyébként kifejezetten zavarja a fürdőzőket, napközben így mindig csend van. Egymást érik a vendéglátó egységek. Lángossütő, palacsintás, vattacukros, de csak a melegkonyhából van kettő, hogy ne konkuráljanak. Mindenki megtalálja a szája ízének és a pénztárcája vastagságának való ebédet. Itt süti híresen finom keszegjeit Oszi bácsi, sokan kifejezetten ezért választják a szigligeti strandot. A pázsitnak nagyjából a nyolcvan százaléka tökéletes, az idén telepített, több, mint háromezer négyzetméteres füvet már beépített rendszer öntözi. Vízpermet, csúszda és egyéb modern dolgok nincsenek és nem is terveznek ilyesmit, no meg a vendégeknek sem hiányzik. A melegvizes zuhanyzónak viszont örülnének, azt mondták. Évek óta helybe jön viszont a masszőr, akinek nem sok ideje jut a pihenésre. Sőt, már pedikűröshöz is mehetünk a szigligeti strandon.

A fürdő egyébként idén a három csillagos Kékhullám zászlóval büszkélkedhet. A part gondozott, virágosított, a víz tiszta, a meder tökéletes. Nincs kő, iszap, hínár, viszonylag lassan mélyül. Bentről pedig jól látható a szép nevű Királyasszony szoknyája-hegy, amelynek tetején Szigliget kevésbé ismert, kisebbik várának romjait jelzik a lobogók. Mellette a Kamonkő sziklái szürkéllenek, A családok méltán ideális és kedvelt pihenőhelye. Már csak azért is, mert van bőven árnyat adó fa. Igaz, az erősebb nyári vasárnapokon egy kéztörlőnek is nehéz lenne helyet találni, annyian vannak. Itt az aktívakra is gondoltak, a Mozdulj, Balaton programjain erősíthetnek, vagy a praktikus módon elkerített sportpályákat vehetik igénybe. A parton két röplabda és egy homokfoci pálya van, vízi sportszereket és napozóágyat bérelhetünk. A vízben kosárlabdázni, röplabdázni lehet. Kültéri zuhanyzók, tágas, viszonylag új öltözők állnak a strand több pontján. Kijelölt dohányzó helyet biztosítottak a füstölgőknek, az éjszakai fürdőzést szeretők kedvéért pedig egészen éjfélig nyitva tartanak. Az egyik dolgozó elárulta, hogy idén még nem fürdött a tóban, egyszerűen nincs rá ideje. Reggeltől késő estig ügyelnek a rendre és tisztaságra, szabad hétvégékről pedig ne is beszéljünk az idei meleg nyáron.

Akármekkora most a kánikula, a szigligeti strandtól elválaszthatatlan ma már az újévi csobbanások hagyománya. Pláne, hogy az itteniek állítják, hogy náluk ez az alkalom jelenti az idegenforgalmi szezon nyitását. Az egyesek szerint őrült mártózók száma évről évre magasabb, akárcsak az őket a partról figyelőké, buzdítóké. A tömeg vetekszik a nyári napokon megszokott zsúfoltsággal. Egyelőre azonban még tombol a hőség a strandon, zöld a fű és virítanak a virágok. Használjuk ki!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!