Hírek

2016.08.29. 14:32

Strandteszt: A császtai strand nem gyerekparadicsom, de ez nem baj

Révfülöp- A nagyközség császtai strandját sokan csak úgy emlegetik, hogy a másik, vagy a csúszdás. Ami azt illeti, a puccosabb szigeti strandhoz képest valóban több szempontból ez a másik. Még a múlt század elején hívta életre a Fürdőegyesület mindkét strandot. Jól tették.

Tóth B. Zsuzsa

A vendégkör egyre inkább a belföldi családosokból, helyi nyaralótulajdonosokból áll, de sok külföldi törzsvendég sem képes elszakadni innen. A felnőtt belépő 450 forint, ha naponta ki-be szeretnénk mászkálni, egy százassal mélyebbre kell zsebbe nyúlnunk. Négy óra után olcsóbb a fürdés, hatig kell fizetni.

A kevésbé finnyásak szemlátomást jól érzik itt magukat. Pedig nincs aszfaltos, csak füves parkoló, de az jó nagy és itt is ingyenes. Nincs lidó, sőt, eleve mély a víz, ezért még a hatalmas gyerekhomokozó a klassz rönkfa kalandváras játékokkal együtt sem vigasztal és pláne nem kárpótol senkit. Nincs is gyerekzsivaj.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Ezt a korosztályt hetente foglalkoztatta a nyáron az animátor, jövőre meg talán már pancsoló medence is várja a kicsiket. Az nagyon jól jönne, mert a legsekélyebb bejárónál is derékig ér a víz, a százhúszas bója pedig elég közel van a parthoz. Így persze nemigen zavaró, hogy helyenként kavicsos a meder alja. Ajánlott az úszni tudás. A mozgássérülteket vízbe emelő szerkezet nem hiányzik, parkolót is tábláztak ki a kerekes székeseknek és a mosdót akadálymentesítették.

A buszmegálló nincs messze, a vasútállomás annál inkább. Viszont nagyon jó a fű, a strand részben dél-nyugati fekvése okán sokáig ide süt a nap és van bőven hely árnyékban is. Hangulatos a bejárat, félkörben a kiszolgáló egységekkel, bazárral. Hátul homokos sportpályát alakítottak ki, strandfoci és röplabda pályával, de aki nem bír egy helyben sülni, kölcsönözhet vízibiciklit és itt van a nagy anakonda csúszda. A vízben kosárpalánkokra dobálhatunk, a vízilabda kaput sok gyerek ugrálásra használja.

Hétvégeken a Mozdulj, Balaton keretében akár vízibalettezhettek is a vonalaikra ügyelők. Látszik a strandon, hogy odafigyelnek rá, az elmúlt években folyamatosan korszerűsítették. Térköves járdák épültek, sok a pad, virágok színesítik a látványt. Sok zuhanyzó van, zárt és nyitott egyaránt. A vízi mentők résen vannak, két vöröskeresztes elsősegélygyújtó fiatal is gondoskodik a vendégek biztonságáról.

A kapuban pedig ott horgonyoz személyzetével egy mentőautó. Két fürdés között a kapcsolatot a külvilággal a strand egész területén működő ingyenes WIFI biztosítja a függőknek. Aki félti a telefonját, egyéb értékeit, megnyugodhat, a közbiztonságra a nagy felbontású kamera rendszer ügyel, de polgárőröket is láttunk sétálni a strandon. Szóval kiváló és olcsó hely egy jó úszásra, a gyereknek meg vigyünk karúszót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!