Hírek

2017.06.06. 19:55

Csúcsszezoni forgalom, közel telt ház a strandokon a pünkösdi hétvégén

A pünkösdi hétvégén kinyitottak a pénztárak az északi part fürdőhelyein. Balatonfüred két strandján a becsléseket jóval meghaladta a hétvégi forgalom, vasárnap mind a Kisfaludy, mind az Eszterházy strandon csúcsszezoni forgalom, közel telt ház volt.

Marton Attila

A tervezett beruházásokkal kapcsolatos beszerzések folyamatban vannak. Az Eszterházy strandon az árnyékoló napvitorlák a napokban érkeznek, a tervek szerint a Kisfaludy strand szabadtéri fitneszparkja a főszezonra elkészül.

Alsóörsön is fizetni kell már a strandolásért. Nyitásra elkészült az új játszótér, melynek nagy része akadálymentesített, kerekes székkel is használható. Itt is a vasárnap volt a legerősebb, annyian voltak, mint egy júliusi hétvégén. A szolgáltatások beindultak, a büfék, butikok már mindenhol nyitva vannak.

A strandfenntartók tájékoztatása szerint a forgalom összefügg az időjárás-előrejelzéssel, ha viharokat jósol a meteorológia, a forgalom a felére csökken. Fürdeni már érdemes, a Balaton 23 fokos.

Emese (bal) és Zsófi egy közeli faluból jöttek szüleikkel Alsóörsre strandolni. Mindig ide jár a család Fotó: Sági Ági

A badacsonytomaji strandon szombaton 374-en fürödtek, a badacsonyi fürdőben ennél negyvennel kevesebb vendég váltott jegyet. Vasárnap 975 vendég választotta a badacsonyi strandot, míg a tomajit 836. Hétfőn már jóval kevesebben voltak, Badacsonyban ötszázan, Tomajon 370-en. Utóbbi strandon a vízibicikli-kölcsönző még nem nyitott ki, de a többi szolgáltatás mindkét fürdőben üzemelt, volt is igény, nagy volt a forgalom az előszezonhoz képest. A strandokon egyébként 1600-1800 vendég szokott megfordulni, de korábban, amikor még kapható volt a kedvezményeket adó Badacsony-kártya, kétszer ennyien is jártak egy nap a badacsonyi fürdőben. A strandokra még érkezik több teherautónyi homok a lidók és a sportpályák frissítéséhez. A gyerekek kedvenc területe fölé árnyékolókat is feszítenek hamarosan, de fákat is ültettek a tomaji strandra, hamarosan a horgászstégek is vízbe kerülnek. Bővülnek a kerékpártárolók is mindkét strandon.

Balatonkenesén is többen kilátogattak a Balaton-partra az első nyári hétvégén. A Vak Bottyán strand falatozói, a közeli éttermek teraszai is kinyitottak már, s ugyan vendég is akadt, de előszezonhoz illő módon hosszú, tömött sorok nem kígyóztak még a vendéglátóhelyeken. Az idei évben a Balatonkenese városgondnoksága által végzett szokásos karbantartási munkálatok mellett jelentős fejlesztésekkel találkozhatnak az üdülni vágyók: a Vak Bottyán strandon komplex vízi élményparkot, értékmegőrzőket, a Bezerédj strandon új ivókutat és szelektív hulladékgyűjtőket, értékmegőrzőt, valamint egy korszerű defibrillátort is elhelyeznek, a parton tartózkodást pedig a megújult térkövezés és árnyékolók teszik majd kellemesebbé.

A balatonkenesei fejlesztések többsége június végére készül el teljesen. A város strandjai június 17-éig ingyenesen használhatók, utána belépődíj ellenében látogathatják a fürdőzők a strandokat, a parkolás viszont a strandnál és az egész településen ingyenes marad.

Horváth Lili Sopronból érkezett szüleivel a révfülöpi Napfény Kempingbe a pünkösdi hétvégére. Édesanyja, Kiss Lívia elmondta, olyan kempinget kerestek, amelyet a Balaton-parton alakítottak ki, és amely gyermekbarát hely, hogy már reggel tudjanak úszni, de közben fürödhessen kislányuk is az ott kialakított gyermekmedencében. Szerinte a kicsiknek a víz még hűvös volt az első nyári hétvégén, de a felnőtteknek kiváló, ráadásul kerékpározni is tudtak a környéken.

Dorka, Tiara, Martin és Zsombor Szombathelyről és Győrből érkezett Révfülöpre lakóautóval, Dorka szüleivel és Artúr kutyával. Már négy éve járnak ide, de annak ellenére, hogy fiatalok, éppen az itteni nyugalmat kedvelik. Sőt, jobban szeretik az édes-, mint a sós vizet, így nem a távoli tengerekhez vágynak, nekik a Balaton a legjobb hely.

Pintér Tímea családjával és baráti társasággal jött a Balaton partjára. Megérkezésünkkor éppen grilleztek a gyerekekkel. Több mint tíz éve járnak ide, régi ismerősként köszöntik őket a kempingben. Számukra ez a legtökéletesebb hely arra, hogy elmeneküljenek a munka elől, és egy tökéletes kikapcsolódás, feltöltődés után térjenek haza.

Az időjárás és a hosszú hétvége Balatonalmádiban is sokakat vonzott a strandok- ra. - A látogatószám közel nyolcvan százaléka volt a főszezonban megszokott forgalomnak, a legtöbben vasárnap keresték fel a fürdőhelyeket - mondta kérdésünkre Rasovszky Zoltán, a Balatonalmádi Városgondnokság strand- csoportvezetője. A szolgáltatások közül valamennyit igénybe vehették a strandolók, és minden büfé üzemelt. A településre érkezők száma miatt feloldották a zöldfelületeket érintő parkolási tilalmat a Wesselényi strand főbejárata közelében, így az autósoknak nem kellett távolról gyalogolniuk a tóhoz. A strandolók közül sokan fürödtek a 23 fokos vízben, a tó vízminősége átlagon felüli idén. Rasovszky Zoltán hozzátette, a közeljövőben jegykiadó automatát üzemelnek be a Wesselényi strand főbejáratánál, ahol az épületben kialakított és Balaton-szerte kuriózumnak számító apartmanok is megteltek a hétvégére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!