Hírek

2017.01.21. 20:14

Stercet készítettek

Veszprémfajsz – A régi szokásokat próbálják feleleveníteni és szeretnék azokat tovább is örökíteni. A hagyományok ápolásában a legnagyobb kihívást a településen élő fiatalok bevonása jelenti.

Molnár Sándor

Jellegzetes sváb ételt készítettek az asszonyok a veszrémfajszi Német Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett hétvégi programon. Az idei évben ez volt az első rendezvényük, amelyen lisztes és krumplis sterc is készült. A sterc kedvelt és laktató, szombati étel volt. A sváb ételeket a takarékosság és az egyszerűség jellemezte.

Fertig Józsefné, Baumgartner Ferencné és Stáhl Józsefné stercet készít Fotó : Molnár Sándor

– Egyszerűnek hangzik, de kemény munka elkészíteni. Nagyon óvatosan kell pirítani a lisztet, hogy szép rózsaszín legyen. Égni nem éghet meg. Majdnem másfél órát pirult a másfél kiló liszt. Ott hagyni nem lehet, mert abban a pillanatban lekap. Ha elérte a megfelelő színt, akkor először forró vízzel, majd forró zsírral kell felengedni, és addig kell kevergetni, amíg morzsalékos nem lesz – avat be a lisztes sterc készítés rejtelmeibe Fertig Józsefné elnökhelyettes.

A krumplis sterchez 15 kilogram burgonyát és négy kiló lisztet használtak fel. Az ételhez házi aludttej, és kefir is járt, utóbbit a fiatalok miatt vették, mert ők már elszoktak a házi tejtől.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat meghívta a helyieket a svédasztalos vacsorára, majd az étel elfogyasztása után egy jó kis beszélgetésre a kultúrházba.

A jelenleg 31 tagot számláló, főleg idősebb emberek alkotta kis közösség szeretné bevonni a fiatalokat a hagyományok ápolásába. Emiatt szerveznek egy találkozót február negyedikére, amelyre meghívják a településen élő fiatalabb generációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!