Hírek

2016.12.02. 17:16

Staféta - Baglyas Péterrel

Fizl Kata azt kérdezi Baglyas Péter veszprémi üzemorvostól, hogy miért fontos az alvásvizsgálat a jogosítvány meghosszabbításakor?

Mátételki András

- A vizsgálat célja, hogy az úgynevezett alvási apoé szindrómát mielőbb felismerjük, ugyanis ezek a betegek 2-3-szor nagyobb kockázatot jelentenek a közlekedésben, mint az egészségesek. A betegség lényege, hogy az illetőnek éjszakánként többször kimarad a légzése, ezért másnap fáradtabb és aluszékonyabb lesz.

Fotó: Mátételki András

A légzéskimaradások száma elérheti éjszakánként a több százat is. A krónikus kialvatlanság azon kívül, hogy más betegségek kialakulásának esélyét növeli, rontja a reflexeket és emeli az elalvásos balesetek kockázatát. Az orvos kérdőív segítségével felméri a kockázatot, és pozitív esetben alváslaborba utalja a jelentkezőt. Számolni kell azzal, hogy csak néhány alváslabornak van erre akkreditációja, a vizsgálat legalább egy bennalvást igényel.

Az alvási apnoé a lakosság 2-4 százalékát érinti.  Mivel rengeteg embernek van jogosítványa, ez óriási fennakadást jelenthet a jövőben. Javaslom, hogy senki ne hagyja az orvosi vizsgálatot az utolsó pillanatra, és a tesztet feltétlen tanulmányozzák át a vizsgálat előtt, amit letölthet az internetről.

Azt kérdezi Bencze Adrientől, hogy miért hasznos a gyerekjóga.

A staféta következő vendége: Bencze Adrien

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!