Hírek

2017.02.14. 20:40

Sporttámogatás adóból

Pápa - A jelenleg érvényben lévő hazai jogszabályok szerint az előírásoknak megfelelő cégek, vállalkozások megtehetik, hogy társasági adójuk (tao) egy részét a látványsportágak fejlesztésére, támogatására fordítják.

Molnár Tímea

Pápán a labdarúgás, a kézilabda, valamint a kosárlabda terén jelennek meg az utánpótlás-nevelésbe betehető tao-pénzek. Az érintett egyesületek közül a Pápai Egyesített Labdarúgó Club (PELC) kezeli a legnagyobb büdzsét. A tagdíjak, az önkormányzati és a szponzori hozzájárulás mellett a tao-támogatás is a PELC-nél a legnagyobb.

Az aktuális tao-időszak 130 millió forintos keretösszeget jelent, ezt a keretet töltheti fel az egyesület a cégek, vállalkozások társasági adófelajánlásából. Tóth Péter, az utánpótlás-nevelő labdarúgóklub ügyvezetője a Naplónak nyilatkozva elmondta: a tao-pénzek kizárólag az utánpótlásra fordíthatóak, a PELC - más egyesületekhez hasonlóan - versenyeztetésre, utazási költségekre, edzői bérekre, sportfelszerelések vásárlására, bérleti díjakra, továbbá tárgyi eszközöket érintő fejlesztésre, illetve felújításra és sportszakemberek képzésre használja fel a rendelkezésére álló pénzt, amelyről szigorú számadással felel a szakszövetség felé.

A pápai kosárlabdaklub is él a tao adta lehetőségekkel. Emellett idén a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége egyik pályázatának köszönhetően 13 millió 200 ezer forintot nyertek el teremfejlesztésre, amiből az Acsády iskola nagy tornatermét korszerűsítik majd  
Fotó: Balogh Ákos

A Perutz Stadion mellett a Fiumei utcai Spartacus-pálya és a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola sportpályája is a fiatal labdarúgók használatában van, ezért az infrastruktúra fejlesztése is folyamatosan terítéken van az egyesületnél. 2016-ban műfüves, homoktalajú és élőfüves palánkos kispályát is átadtak, ezekhez a beruházásokhoz 15 milliót használtak fel a tao-támogatásokból - tudtuk meg Tóth Pétertől.

A Bakonyerdő Elmax VSE is működési célra fordítja a tao-ból kipályázható összeget. A mostani 17 millió forint versenyeztetésre, mérkőzések helyszínére való utazásokra, igazolásokra, játékvezetői díjakra megy el. Eszközbeszerzés, így például labdák, felszerelések vásárlása is szerepel a tételek között - tájékoztatott Kapcsándi Zsolt, a kézilabdaklub szakvezetője. Hozzátette: a pápai kézisek tagdíja, az éves szinten 2 millió 650 ezer forint önkormányzati támogatás, valamint a szponzori hozzájárulások is részei a klub költségvetésének. A Bakonyerdő Elmax VSE 17 milliós tao-keretösszege egyelőre csak 50 százalékban feltöltött, ez azt jelenti, hogy az egyesület fogadni tud további társaságiadó-felajánlásokat.

A pápai kosarasok is élnek a tao adta lehetőségekkel, idén a 25 millió forintos, működési költségekre fordítható összeg mellett a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének pályázatán megállapított 13 millió 200 ezer forintot teremfejlesztésre költik - mondta el Hernádi Tamás, a MOTAX Concordia Pápa KC klubvezetője. Min kiderült, az Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Szakképző Iskolájának nagytornatermét korszerűsítik. Elektromos palánk, parkettarekonstrukció, öltözők felújítása - ez szerepel a munkatervben.

A háromütemes beruházással június végére kell elkészülni. A fejlesztésnek azért is van nagy szerepe, mert a Pápa KC utánpótlása négy helyszínen edz, a Városi Sportcsarnok mellett a Tarczy, a Szent István és az Acsády iskolák tornatermében készülnek a fiatalok. Hernádi Tamás rámutatott, a döntés, miszerint infrastrukturális területre is ellépnek a tao lehívása során, annak érdekében történt, hogy az utánpótlás-korosztályok minél jobb környezetben dolgozhassanak.

Ebben partner volt a város önkormányzata és az Acsády is - hangsúlyozta a sportvezető. A PKC NB I/B-ben szereplő felnőttcsapata mellett az U11-től kezdve egészen az U20-as generációig bezárólag 120 fiatal kosarazik a pápai kosárlabdaklubban.

A látványsportágak közül a jégkorongot egyesületi szinten nem művelik a városban, a Pápai SE vízilabda-szakosztályának pedig még mindig nem sikerült megszabadulnia a korábbi egyesületi elnök által okozott pénzügyi problémáktól, így nem tud megfelelni a pályázati részvételre vonatkozó jogszabályi kritériumoknak.

Mint cikkünk bevezetőjében írtuk, a tao-összeg az utánpótlásra fordítható, és az egyesületek számára a sportági szakszövetségek pályázatain határozzák meg, mekkora az a keretösszeg, amit a gazdálkodói szféra képviselőinek felajánlásaival feltölthetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!