Hírek

2017.01.09. 14:38

Sokáig a kert éke lehet

Balatonfüred – Egyre többen választják karácsonyfának a földlabdás, konténeres fenyőket. Csizmazia Szilveszter kertészmérnök tanácsait érdemes betartaniuk, hogy a kis fák sokáig éljenek a kertbe kiültetve.

Tóth B. Zsuzsa

– A kertészetek, árudák többféle fenyőfajt árusítanak. Legbiztosabban a sima luc, a szerb luc, és a douglasz fenyő marad meg. Az ezüstfenyő ugyan jól bírja a szárazságot, de már egy kicsit kockázatosabb megtartani, különösen, ha nagy méretű, és nincs hozzá elég nagy földlabdája, vagy konténere. A fekete fenyő szintén szárazságtűrő, de miután karós gyökérzetű, alig van gyökere a földlabdában, konténerben – mondja a szakértő.

Csizmazia Szilveszter kertészmérnök

A legkockázatosabbak szerinte a legszebbek: a jegenyefenyők. Gyönyörű, fényes zöld levelűek, nem szúrnak, sűrűn állnak a hajtások. Sajnos ezeknek is karós gyökérzetük van.

– Emlékszem, volt olyan vevőnk, hogy hozta vissza tavasszal, s mutatta, hogy ennek a fenyőnek „nem is volt gyökere”. Ugyan már sok mindenre képes az ember, de a növények természetét még nem tudjuk megváltoztatni. Azért ne mondjunk le róla, mert ha esetleg nem is fog megeredni, az biztos, hogy sokkal tovább friss és üde marad, mint a kivágott társai. Legtöbbet persze aztán mi tehetünk a megeredésért.

Ünnepek után mielőbb rakjuk ki, és ha az idő engedi, mielőbb ültessük ki. Ne féljünk, nem fog megfagyni, főleg nem a locsolóvíztől. Inkább féltsük a kiszáradástól. Ez különösen akkor következik be, amikor kiültetésig nem nem kap nedvességet, mi pedig elfelejtjük meglocsolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!