Hírek

2016.07.14. 16:51

Soha nem látott pusztítás - Letarolta a szőlőültetvényeket a jég

Megyei körkép - Minden borvidéken komoly károkat okozott a szerdai jégverés, számos ültetvényen a teljes termést megsemmisítette a vihar. A megkérdezett szakemberek közül senki nem emlékezett hasonló pusztításra.

Marton Attila

A Balatonfüred-Csopaki Borvidéken akár a termés fele is megsemmisülhetett. A termést a Balatonnál soha nem tapasztalt nagyságú jég sújtotta, és a korábbi viharokkal szemben ezúttal nem egy-egy ültetvény esett áldozatul a természeti csapásnak, hanem összefüggő, akár tízhektáros területek is. Emberemlékezet óta nem volt hasonlóra példa, katasztrofális a helyzet a jégverés miatt a Balatonfüred környéki szőlőkben, mondta elkeseredetten Szabó István, a Balatonfüred-Csopaki Hegyközség elnöke. Hozzátette, szerdán késő estétől dió nagyságú, 2,5–3,5 centiméter átmérőjű jég hullott. Az első becslések szerint Balatonfürednél akár hetven-nyolcvan, Vászolynál hatvan, Aszófőnél és Pécselynél pedig harminc-negyven százalékos lehet a terméskiesés.

Gyukli Krisztián borász mutatja a jég pusztításának nyomait a Balatonfüred és Aszófő közötti ültetvényen (Fotó: Balogh Ákos)

Gyukli Krisztián borász elmondta, a családi pincészet Balatonfüred és Aszófő közötti dűlőkben található ültetvényeiken óriási pusztítást okozott a jégverés. Itt egyes ültetvényeken a termés 60, néhol 80, helyenként pedig száz százaléka odaveszett. A vihar bizonyos ültetvényeket teljesen lecsupaszított, olyannyira, hogy még levél sem maradt a vesszőkön, csak az összetört fürtök. A jég erejét a hatalmas szél csak felerősítette. A borász szerint a mostani jégverés a jövő évi termésre is kihathat. A gazdák most abban bíznak, hogy a rügyek nem sérültek meg, és 2017-ben hozhatnak termést a tőkék, a kárenyhítési alapból pedig idővel támogatást kapnak. Komoly jégverés érte a Somlói Borvidéket is, a hegy minden részéről jeleztek károkat, mondta Tóth Péter hegybíró. Akad, ahol 30-50 százaléka sérült a szőlőnek. Hasonló mértékű jégverés a Somlón utoljára 2009-ben történt, a két centiméter átméretű jég szinte leborotválta a növényeket. A hegybíró szerint a sérült fürtökről továbbterjedő rothadást nem lesz könnyű megállítani.

Borbély Tamás, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke elmondta, a borvidék több mint felében, a térség belső részein pusztított a jég, így a Gulács, a Tóti-hegy vagy a Bács-hegyen található ültetvényekben tett kárt elsősorban. Az még kérdéses, hogy a termésnek mekkora része eshet ki. Csiszár Péter csopaki hegybíró elmondta, Csopak, Paloznak, Lovas, Alsóörs és Felsőörs térségében is nagy pusztítást végzett a jég. Kiemelte, ahhoz, hogy ősszel szüretelni lehessen a megmaradt termést, legkésőbb keddig botritis ellen permetezniük kell a gazdáknak. Hozzátette, tíz napon belül be kell jelenteniük a termelőknek a kárt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!