Hírek

2016.10.23. 20:55

Soha nem adhatjuk fel a függetlenséget - Orbán Viktor beszéde a díszünnepségen

Budapest (hírösszefoglaló) - Európa szabadságszerető népeinek az a feladatuk, hogy megmentsék Brüsszelt az elszovjetesedéstől - mondta Orbán Viktor az 1956-os forradalom tiszteletére rendezett állami ünnepségen.

A miniszterelnök a Kossuth téren október 23-át a büszkeség napjának nevezte, melyen 1956-ban „a kommunista világforradalom helyett kitört a kommunista világ elleni forradalom”. A kormányfő szerint 1956-ban a szovjet kommunizmus olyan sebet kapott, amelyből már nem tudott felépülni.

Beszédében Orbán Viktor taglalta, hogy egy nemzet soha nem adhatja fel függetlenségét, mert akkor visszasüllyed egyszerű nemzetiséggé. Szerinte ezért sem fogadható el, hogy az EU modern kori birodalommá, európai egyesült államokká alakuljon. Azzal folytatta, hogy a birodalmak bekebelező és megemésztő étvágyával szemben csak a saját nemzeti függetlenségünk védhet meg bennünket . Mint fogalmazott, a szovjet birodalomnak is azért akadtunk meg a torkán , mert ragaszkodtunk nemzeti eszménkhez . Kifejtette: a magyarok a kommunizmust és a szovjet megszállást is túlélték, ma felemelt fővel, erőnk teljében, egy erős Magyarország magabiztos fiaiként állhatunk itt.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Országház előtti Kossuth Lajos téren
MTI-fotó: Koszticsák Szilárd

A kommunista pártállamot megdöntöttük, a szovjeteket hazaküldtük, és kigyógyítottuk hazánkat a diktatúra szövődményeiből - fogalmazott a miniszterelnök. Azzal folytatta: 1956 örököseiként nem fogadhatjuk el, hogy Európa elvágja azokat a gyökereit, amelyek valaha naggyá tették, és nekünk is segítettek a kommunista elnyomás túlélésében . A miniszterelnök kijelentette: akkor is helytállunk, ha azok támadnak ránk hátulról, akiket védelmezünk.

Van bátorságunk szembenézni az igazságtalansággal, hiszen az nem ad felmentést a kötelesség teljesítése alól, ezért ránk Európa mindig számíthat - hangoztatta. Orbán Viktor szerint Magyarország a nehezebb úton indult el, amikor bevándorlók helyett saját gyerekeket, spekuláció és segély helyett munkát, adósrabszolgaság helyett saját lábon állást, feltett kéz helyett a határvédelmet választottuk .

A tér két pontján is sípokkal, dudákkal, kereplőkkel felszerelkezett ellenzéki tüntetők nyilvánítottak véleményt Orbán beszéde alatt, aki rájuk utalva azt mondta: 1956-ban a forradalmárok megüzenték, hogy a kommunizmus legyőzhető, igaz, néha visszajár füttyögetni . Kormánypárti és ellenzéki szimpatizánsok között több helyütt alakult ki szóváltás, sőt dulakodás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!