Hírek

2015.08.26. 19:20

Önkéntesek segítettek nyáron a strandokon, sérülteket láttak el

A fürdőzők slágersérülései még mindig a kagylóvágások, a rovarcsípések és a sportsérülések voltak, de súlyos koponyasérültet is elláttak a vöröskeresztesek az idei nyáron.

Tóth B. Zsuzsa

Minderről Csige István, Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatának szolgálatvezetője tájékoztatta a Naplót. Mint megtudtuk, az idei idegenforgalmi szezonban, július elseje és augusztus 20-a között 3426 esetben volt szükség a vöröskeresztes elsősegélynyújtókra a Balatonnál.

Végh Attila és Berkes Bálint Fejér megyéből érkeztek, a balatonudvari strandon dolgoztak önkéntesként
Fotó: Kutasi Zsófia

- Huszonnyolc esetben mentőt is kellett hívnunk. Összességében tizenkét település tizenhét strandján 255 önkéntesünk teljesített szolgálatot. A korábbi években hasonló mértékben voltunk jelen a strandokon. A fürdőzők leggyakoribb sérüléseit még mindig a kagylók, kövek okozzák. Sok a rovarcsípés és az ízületi sportsérülés. Mindemellett néhány esetben súlyos sérülteket is elláttunk. Koponyasérülés, vénás vérzés ugyancsak előfordult. Egy alkalommal olyan kisgyermeket csípett meg méh, aki mint akkor kiderült, allergiás volt rá. A mentők szerencsére hamar a helyszínre érkeztek. A legtöbbször egyébként gyerekek kerültek bajba, 14 évesnél fiatalabb fürdőzők. A szolgálati helyeink egyikén sem történt idén haláleset - mondta a szolgálatvezető. Hozzátette, hogy a strandolók évek óta számítanak a vöröskeresztesekre, hiányolják az önkénteseket, ha egyik évben nincsenek a strandon. A jelenlétük mértéke azonban mindig a jelentkező és támogató önkormányzatok száma, a strandok mérete és látogatottsága alapján dől el. Számít az is, ha egy nagyobb területű fürdőben a bejárathoz közel van ugyan elsősegélynyújtó, a strand távolabbi pontján viszont már elkel a vöröskeresztesek jelenléte. Például 2011-ben 27, míg a tavalyi évben 20 strandon dolgoztak. Az utóbbi évben az ideihez hasonló számú esetben volt szükség a segítségükre. Az idei évben 17 milliós támogatási összegből gazdálkodtak, a központjuk Fonyódon és Balatonakaliban volt.

- Számos esetben nem lehet kivédeni a fenti baleseteket. Azonban vannak megelőzhető helyzetek. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy a másodfokú viharjelzés esetén mindenki kimenjen a vízből. A rovarcsípések elkerülése érdekében húzzunk papucsot, ha a strand füvére lépünk, és ellenőrizzük a csomagolás nélküli ételünket, italunkat fogyasztás előtt. Sokszor abból adódik baj, ha felhevült testtel ugranak vízbe a fürdőzők, de nagyobb étkezés után is várni kellene egy órát, mielőtt fürödni megyünk. Aki nem tud úszni, azt pedig nem szabad behívni a mély vízbe, és adjunk rá úszómellényt, ha vízibiciklizni megy. Főként érvényes ez a gyerekekre. Szerencsés, ha a társaságunk tagjainak szólunk, ha elmegyünk, hogy ne tartsanak az eltűnésünktől - mondta Csige István. Reményét fejezte ki továbbá, hogy jövőre újra ügyelhetnek a vízparton pihenők biztonságára.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!