Hírek

2017.05.24. 19:00

Sérült egerészölyvet mentettek a katonák

PÁPA A munkájuk mellett a környezetük, az élővilág védelméről sem feledkeznek meg az MH Pápa Bázisrepülőtér katonái, akik a napokban megmentettek egy sérült védett madarat, egy egerészölyvet.

Polgár Tibor

A pápai légikikötő járőrei nemrég arra figyeltek fel, hogy a repülőtér déli felén, a felszállópályától 400 méterre egy egerészölyv vergődik, ami nem volt képes a repülésre. A katonák jelentették a tapasztaltakat és elhatározták, segítenek a bajba jutott madáron - tájékoztatta a Naplót Gyeginszky Andor hadnagy, az MH Pápa Bázisrepülőtér kommunikációs tisztje.

Gyeginszky Andor elmondta még: Veiland Imre főtörzs-őrmester, az őrség aznapi parancsnoka egy drótakadályokhoz használatos kesztyűvel befogta a sérült szárnyast, és a megnyugtatására letakarta az állatot törölközővel. Közben a pápai repülőtér Hadműveleti Központjában szolgá-latot teljesítők felvették a kapcsolatot Zábrák Károllyal, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrével, aki szaktanácsokkal látta el a madármentőket, és elindult Pápára.

- A bázis korszerű őrzés-védelmi rendszerének kamerájával szemmel tartottuk a madarat, amíg visszaértünk a helyszínre - mondta Veiland Imre. - A sérült és rémült ölyv láthatóan kimerült állapotba került, de így sem volt egyszerű befogni. Szerencsére a fejére terített törölköző lenyugtatta, és el tudtuk helyezni egy, az őrkutyáinknak kialakított üres kennelben. A neki vitt vizet és a srácok ebédjéből felajánlott natúrszeletet is elfogadta, egy kis idő után pedig már látszott, hogy egyre jobb formába kerül. Láttuk, hogy a szárnya megsérült, de bíztunk benne, hogy szakértő segítség mellett rendbe tud majd jönni - fogalmazott a főtörzsőrmester.

A madármentésben részt vevő pápai katonák. Felső sor: Kovács Gábor törzsőrmester, Flibért Zoltán szakaszvezető, Mihalek Gábor szakaszvezető. Alsó sor: Veiland Imre főtörzsőrmester, László Zsolt szakaszvezető, Kiss Szabolcs szakaszvezető Fotó: Gyeginszky Andor

A segítség hamarosan meg is érkezett a pápai légikikötőbe Zábrák Károly személyében. - Kaptam egy hívást a pápai katonai bázisról, hogy befogtak egy sérült madarat, aminek segítségre van szüksége. Kértem, hogy amíg ki-érek, lehetőség szerint vigyék zárt helyre, amit megtettek a katonák. Megérkezésemig kiválóan gondját viselték az állatnak, aminek a jobb szárnyán van egy duzzanat. Az egerészölyv a Magyar Ma-dártani és Természetvédelmi Egyesület fenékpusztai központjába kerül, ahonnan fel-épülése után szabadon engedik - árulta el érdeklődésünkre a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre.

Gyeginszky Andor megjegyezte, a pápai katonák sokféle repülőeszközzel elboldogulnak nap mint nap, de ebben az esetben szükségük volt egy szakértő segítségre, ami szerencsére időben érkezett.

- Az emberi beavatkozás nélkül biztosan kegyetlen sors várt volna a bajba jutott madárra, mivel saját erejéből nem volt képes vízhez és élelemhez jutni. Az egerészölyv védett ragadozó madár, ez a példány egy kis légierős közreműködés után remélhetőleg hamarosan ismét a levegőbe tud majd emelkedni - fűzte hozzá a hadnagy.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!