Hírek

2017.04.18. 17:52

Sérülés nélkül áttelelt - Május közepén nyithat a strand

Tapolca - A különleges medence teleltetési technika bevált, egyetlen csempe sem sérült meg a helyenként harminc centiméter vastag jég ellenére sem. Jó idő esetén május közepén kinyithat a strand.

Tóth B. Zsuzsa

Erről nyilatkozott lapunknak Gáspár András. A strandot üzemeltető Tapolcai Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a tavaly nyár végén átadott strandon a medencék faláról egyetlen csempe sem esett le egész télen, a víz alatti teleltetés bevált.

- Nem okozott kárt a hideg, sőt, a vastag jég megóvta a medencéket attól, hogy a hó megbontsa a csempét. A vízzel telelt medencék felszínén helyenként 30 centiméter vastag is volt a jég, azonban az úgynevezett fagytestek nem engedték, hogy az a medencék oldalainak feszüljön. A vízfelszínre fektetett, rugalmas, műanyag fagytesteket nyomta össze a jég, azok vették fel annak tágulását. Március második felében leengedtük a vizet, kitisztítottuk a medencéket, a vízkövet letakarítottuk.

Gáspár András szerint bevált a teleltető módszer, nem sérültek a medencék
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Dolgozunk a víztelenített csövek, gépészeti berendezések ismételt üzembe helyezésén, a  kisebb hibákat a kivitelező garanciával javítja. Remélhetőleg május 15-én kinyithat a strand, amennyiben az időjárás engedi – mondta Gáspár András. Hozzátette, hogy nyárra a strand területének délnyugati részén is elvégzik a talajcserét, füvesítenek és egy homokos röplabda pályát alakítanak ki. Mellette pedig egy nagyjából a pályával azonos méretű területre szintén homok kerül, ott a gyerekek játszhatnak és napozni lehet majd.

A későbbiek során évről évre tovább fejlődhet a strand, de erről konkrétumot nem árult el az ügyvezető. Nyilván az úszómedence megvalósulása lenne a legfontosabb, annál is inkább, hiszen az egész évben működő, fedett medence elhasznált vizével lehetne forgatni és nulla fok körüli hőmérsékleten tartani a kinti medencék vizét télen. Az úszómedence azonban csak jelentős állami támogatással épülhet fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!