Hírek

2016.10.24. 18:30

Senki ne fagyjon meg az utcán! - Kezdődik a téli krízisidőszaki ellátás

November 2-ától indul a téli krízisidőszaki ellátás a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Házánál. Cél, hogy a szakemberek elérjék a rászorulókat.

Kutasi Zsófia

Szaller Péter a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Háza intézményvezetője elmondta, a téli krízisidőszaki ellátás terén nincs változás, az erre az időszakra kidolgozott akcióterv szerint szervezik a munkát. November 2-tól fokozott utcai jelenlétet biztosítanak a szakemberek.

A teajáratokat a heti egy helyett három alkalommal indítják el hétfőn, szerdán és pénteken. Kilenc állomáshelyet járnak végig, ahol a tea mellett élelmiszert is osztanak.

Az utcai szolgálat 8-tól 22 óráig van jelen, a készenléti telefonügyelet pedig huszonnégy órában elérhető.

Az intézményvezető kiemelte, a rászorulók ellátása mellett az információszerzés is fontos, hogy minél pontosabb képet kapjanak a hajléktalanok helyzetéről, problémáiról és szükségleteiről. Ezért is lényeges a folyamatos kapcsolattartás az utcán élő emberekkel.

A Magyar Élelmiszerbankkal és egy szupermarkettel együttműködve a befogadás háza zöldséget, kenyeret is oszt. Emellett alkalmanként vitamint is biztosítanak pályázati forrásból.

Az intézményi ellátásban megnyitják az úgynevezett alacsony küszöbű férőhelyeket. Cél, hogy a hideg időszakokat ne az utcán töltsék az emberek. Szaller Péter elmondta, ilyenkor a házirendet rugalmasan kezelik, intézményi korlátozást kizárólag akkor érvényesítenek, ha valaki viselkedésével veszélyt jelent magára vagy másokra.

Az intézményvezetőtől megtudtuk, a mindennapi működésre szánt összeget pályázati forrással egészítik ki; ez idáig több pályázaton nyertek, melynek köszönhetően meleg ruhákat, takarókat vásárolnak.

A téli krízisidőszaki ellátást akár az elmúlt években, idén is egy kerekasztal beszélgetés előzte meg, melyen az érintett intézmények; a közterület felügyelet, a polgárőrség, a rendőrség, a mentők, a kórház képviselői vettek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!