Hírek

2016.11.10. 19:45

Segítsünk Vincének a mozgáskorlátozott kisfiúnak

Veszprém- Vince akár balatoni kisfiú is lehetne. Hiszen édesanyja veszprémi, édesapja pedig balatonlellei. Mégsem az. Most a fővárosban él, ahol mindennapjai könnyebbek, és ahonnan időnként hosszú útra kel, hogy életben maradjon.

Forgács Ádám

Arra kérjük olvasóinkat, segítsünk együtt neki. Segítsünk valamiben, ami nekünk, szerencsésebb embereknek természetes: oxigénhez jutni.

Németh Vince nagymamája idén a szupernagyik közé került. És valóban az: a szupernagyi hetente felkerekedik Veszprémből, hogy Veronika lánya és ötéves unokája, Vince segítségére legyen. Karli Veronika ilyenkor jut csak egy kis szabadidőhöz, amikor vizsgázni megy, és egy kicsit táncolni. Mert nap nap után gyermeke életben tartásán és egészségének javításán fáradozik. Vince Arthrogryposis Multiplex Congenita (AMC) szindrómával született 2011-ben.

Ez egy izombetegség, amelyben az izmok annyira kötöttek és fejletlenek, hogy korlátozott mozgást tesznek lehetővé, és sok esetben a mozgáshiány csontdeformitásokat is okoz. Vince születésekor nem tudta mozgatni semmilyen testrészét, de a sok gyógytornának köszönhetően ma már mozgatja a fejét, kezeit, felsőtestét és csípőjét. Születése óta gégekanült visel, mert az izomgyengeség és a mellkasdeformitás olyan nagy mértékű volt, hogy nem tudott önállóan levegőt venni. Vince eddig két nagy műtéten van túl sikeresen. 2015 novemberében gerincferdülését szüntették meg egy Magec Rod nevű mágneses rúd beültetésével, 2016 májusában pedig mellkasdeformitását korrigálták két platinalemezzel. A műtéteket a hamburgi Altona Gyermekkórház (AKK) vállalta el, mert sok olyan gyermeket kezeltek már sikerrel, akik AMC-vel születtek.


Az édesanya, Karli Veronika és izombeteg kisfia, Németh Vince Fotó: családi

Vincére még sok műtét (újabb mellkaskorrekció, kar- és lábműtét), illetve kezelés (a gerinc melletti rúd állítása, majd cseréje, gyógytorna stb.) vár. Most oxigéntraszformátorra van szüksége, ami megkönnyíti neki a hosszú utazásokat a hamburgi kezelésekre.

Szombaton a Mozgássérültek Aktív Egyesülete szervezésében jótékonysági bál kezdődik 17 órától az ajkarendeki sportcsarnokban. Az ajkai civil házban 13 órától várják a benevezett süteményeket, amelyek eladásából származó összeget - akárcsak a bál bevételét - Vincének ajánlják fel. A Napló tombolatárgyakkal támogatja az eseményt, egyben meghirdeti gyűjtését az oxigéntranszformátorra. Az adományokat a 10300002-10583135-49020126 számlaszámra várjuk. Ezenfelül olvasóink a Napló megvásárlásával is támogathatják Vincét: november 18. és december 18. között minden, az újságárusoknál megvett Napló árából öt forintot utalunk erre az adományszámlára.

Vince igazi kis harcos, aki nem adja fel, és édesanyja szerint boldog, kiegyensúlyozott ember. Adjunk neki esélyt együtt, hogy sokáig boldog lehessen, hozzátartozói örömére!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!