Hírek

2015.07.29. 09:57

Segítséget kér a bagolyvári tábla

Veszprém - Időszerű lenne az egykori modern, mára megkopott tábla cseréje a veszprémi buszpályaudvarnál.

Jákói Bernadett

A megyeszékhely belvárosában, az autóbusz-pályaudvar közvetlen szomszédságában érdekes szemléltető táblával találkozhatnak a veszprémi járókelők. Az eddigiektől megszokott, átlátszó, a tájékozódást megkönnyítő információs táblát tíz évvel ezelőtt helyezték ki a forgalmas köztérre.

Az egykori Bagolyvárként ismert épületnek és sziklarendszernek állít emléket a tábla. Napjainkban időszerű lenne a felújítása Fotó: Jákói Bernadett

Kevesen tudják, milyen helytörténeti értéket őriz a terület az utókor számára. Akik tíz évvel ezelőtt figyelemmel kísérték a vitákat fellobbantó eseményeket, emlékezhetnek, hogy az autóbusz pályaudvar felújítása és bővítése alkalmával az ezen a helyen álló védett sziklarendszert elbontották, ezáltal kibővített területet pedig napjainkban is autóbusz parkoló helyként használják. A régi veszprémi lakosok emlékeiben Bagolyvárként ismert, de fénykorában, a XIX. században második felében az épület Olajmalomként funkcionált, sőt, a sziklarendszeren álló épületet Veszprém első gyáraként tartja számon a helytörténet.

Sajnos, napjainkra az akkori modern, vizualizálást megkönnyítő felület elöregedett, megkopottá vált, nehezen olvasható, látható. Időszerű lenne a tábla cseréje, hiszen nemcsak a régi Cserhát városrész történetét meghatározó társadalomtörténeti, ipari, helytörténeti, természeti értékeknek állít méltó emléket, hanem a veszprémi utókor számára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!