Hírek

2015.05.09. 13:24

Segítséget kaphat Kiss Bálint

Veszprém – Egy izraeli klinikán műthetik meg a neurofibromatózissal küzdő Kiss Bálintot. A veszprémi kisfiú, akinek gyógykezelését a Napló olvasói is négymillió forinttal támogatták, jelenleg Tel-Avivban várja az előzetes vizsgálatok eredményét.

Szabó Péter Dániel

Sok éve küzd a neurofibromatózis nevű genetikai betegséggel a most 11 esztendős Kiss Bálint. – Gyönyörű kisbaba volt, mindenki csodájára járt – kezdi a történetet, s mutatja is a csecsemőkori fotókat Kissné Sipos Marianna, Bálint édesanyja. – Nyolc hónapos korában vettem észre, hogy a bal szeme nyugalmi állapotban is kifelé lüktet. Egy laikusnak lehet, hogy nem tűnt volna, de én ápolónőként megláttam, s rögtön be is vittem a kórházba. Dr. Szabó Éva, a gyermekosztály főorvosa nem hagyta annyiban, végeztünk egy MR-vizsgálatot, ami kimutatta, hogy a Bálint bal szeme mögött, az agyhártyán egy ciszta található. Eztán Országos Idegtudományi Intézetbe (OITI) Bognár László idegsebész professzorhoz kerültünk, aki a szakma egyik legjobbja Magyarországon. Ő is megvizsgálta a Bálintot, s az operációt, a ciszta megnyitását javasolta. Sokat kellett várnunk, másfél éves volt a gyerek, mikor megműtötték Debrecenben. Két hét után hazajöttünk, s két nap sem telt el, amikor a Bálint feje beduzzadt a szeme körül, s mentő vitte vissza a kórházba. Ezt követően egy héten át egy úgynevezett drén volt a gerincében, hogy elvezesse a vizet, s a nyomás megszűnjön. Ezzel annyit értünk el, hogy csak a szeme környékén volt púpos. Úgy jöttünk haza Veszprémbe, hogy ez egy szépséghiba, amivel együtt kell élnünk. Sajnos nagyot tévedtünk – meséli Mariann a könnyfakasztó történetet.

Az évek során ugyanis az eleinte aprócska duzzanat nőni kezdett. Ötévesen még egy söntöt is behelyeztek a kisfiúba, hogy a cső a cisztából a hasüregen keresztül kivezesse a felgyűlt vizet. Sajnos ez, az egyébként igen komoly műtét sem járt sikerrel, ahogy az sem, amikor az ellenállás csökkentése érdekében kivették sönt Bálint füle mögött található szelepét. Orvostól orvosig járt a család, végül Debrecenben egy vizsgálat során kimutatták, hogy a kisfiú arcán egy daganat található, ami ráadásul az arccsontba is beépült. Egyelőre csak szépséghiba, de ha úgy növekszik tovább, elzárhatja a légutakat, rámehet a szemére és nyomhatja az agyát is, ami életveszélyes lehet, jegyzi meg az édesanya.

A diagnózis tehát neurofibrómatózis. Egy genetikai betegség, amit az idegrostokat körülvevő kötőszöveti sejtek túlburjánzása okoz. Magyarországon senki sem vállalta a műtétet, így külföldön kezdett érdeklődni a Kiss család. A műtét jelentős költségeinek fedezéséhez a Napló olvasói is hozzájárultak. Lapunk kezdeményezésére nemcsak a megyéből és az ország különböző tájairól, hanem még a határainkon túlról is érkeztek adományok a Pannon Lapok Társasága által nyitott gyűjtőszámlára. Közben több sikeres rendezvényt is tartottak Bálint megsegítésére. A Báthory István Általános Iskola színvonalas gálaműsort szervezett, s közel félmillió forintot továbbított a számlára, de a Balatonalmádiban rendezett Karácsonyi fények művészeti gálán és Baranyai Máté költő veszprémi irodalmi estjén is gyűjtöttek a kisfiúnak. Az összegyűjtött adományok ünnepélyes átadására a Báthory iskolában, a Kiss család több mint négymillió forintról szóló csekket vehetett át karácsonyi ajándékként.

A közelmúltban aztán felvette a kapcsolatot Bálintékkal Simon Kálmán orvosközvetítő, aki a kisfiú leleteit több izraeli klinikára is elküldte. Végül Tel-Avivból jeleztek vissza, hogy várják a családot. Csütörtökön el is utaztak a klinikára. – Nagyon izgulunk, el sem tudjuk hinni, hogy annyi év után végre segítséget kaphat Bálint. Vasárnap végeznek majd alapos vizsgálatokat Bálinton az izraeli orvosok, utána tudnak biztosat mondani az operációt illetően – mondta el lapunknak Kissné Sipos Marianna, Bálint édesanyja, aki hozzátette, Bálint nyugodtan viselte az elmúlt napok készülődését, csupán az utazástól tartott egy kicsit, hiszen soha nem repült még korábban. – Épp ezért az ablakhoz kértem a jegyet, hogy gyönyörködhessen a felhőkben – tette hozzá Marianna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!