Hírek

2016.02.04. 20:11

Segítség, kirabolnak! Mit tegyek?

Mit tegyünk, ha rablás áldozataivá válunk? Mi tehetünk az üzletünk, irodánk megfelelő védelme, illetve egy támadás bekövetkezte után a rendőrség munkájának segítése érdekében?

Polgár Tibor

Mindig vannak, akik a pénzszerzéshez a legkönnyebb utat választják: megpróbálják elvenni azt, ami a másé. Mivel minden utcába, minden pénzváltóhoz, takarékszövetkezethez, ékszerüzlethez nem lehet rendőrt állítani, előfordulhatnak rablások. A közelmúltban kétszer is kiraboltak egy pápai utazási irodát, ehhez kapcsolódóan kikértük a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait a fenti kérdések körében.

A rendőrségtől kapott válasz az elején leszögezi: ha a megtámadott személy profi bűnözővel kerül szembe, akkor annak fellépéséből ezt azonnal érzékeli, ilyenkor semmilyen esetben sem célszerű ellenállást tanúsítani. A legfontosabb az emberi élet, a testi épség megóvása, a vagyon védelme csak másodlagos. Viszont a néma riasztás megtétele – amennyiben ezt feltűnés nélkül meg lehet valósítani – feltétlenül indokolt, hiszen ezen múlik, hogy a külső segítség időben megérkezzen, a rablások elkövetőinek elfogására pedig a végrehajtás idején, valamint a menekülés fázisában nyílik a legnagyobb esély. A néma riasztást szolgáló gombok, pedálok felszerelésekor figyelembe kell venni, hogy azokhoz a személyzet könnyen és észrevétlenül hozzáférhessen a helyiségben.

A biztonsági kamera egyrészt visszatartó erőt gyakorol a potenciális támadóra, másrészt a már megkísérelt vagy befejezett bűncselekmény elkövetőjének beazonosítását szolgálja. Utóbbi funkcióját csak akkor láthatja el, ha ideális szögből és a legkritikusabb szektort befogva, megfelelő minőségben rögzít. Fontos, hogy a támadó távozását követően az alkalmazottak haladéktalanul értesítsék a rendőrséget, és az sem mellékes, hogy az elkövetőről milyen információkat tudnak megosztani a rendőrséggel. A testalkat és a ruházat megfigyelése kulcsfontosságú a forrónyomon történő üldözés során. Célszerű megfigyelni a rabló távozásának körülményeit is. Ha a személyzet tudatosan készül egy lehetséges támadásra, akkor ennek bekövetkezése esetén hatékonyabban tudja kihasználni azt a szűk egyperces időtartamot, amíg a rabló ott tartózkodik.

Emellett a rablás megelőzésére, megszakítására és felderítésének elősegítésére számos egyéb vagyonvédelmi technika alkalmazható, kezdve az őrzés-védelemmel foglalkozó személy alkalmazásától a rádiójeles bankjegybiztonsági rendszercsalád többféle verziójáig. Ezekről a lehetőségekről bárkinek széleskörű tájékoztatást nyújtanak a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársai vagy a helyi rendőrkapitányságok megelőzési szakemberei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!