Hírek

2017.05.05. 19:46

Se pénz, se elszámolás? A Kandó Kálmán lakótelepen sürgető feladatokat kellene megoldani

Ajka - A város gyöngyszeme volt néhány évtizeddel ezelőtt a hőerőmű melletti lakótelep, ma viszont még a közvilágítás sem megoldott ott - mondta Makovecz Gyula közös képviselő, aki a közmeghallgatáson csak részben tudta feltenni a kérdéseit.

Penk Tímea

A Kandó Kálmán lakótelep területe és ingatlanjai korábban az erőmű birtokában álltak, szakszemélyzet gondozta a területet, pancsoló, teniszpálya, szerelőműhely szolgálta a lakók kényelmét.

- Több mint négy évtizede kezdtem el a hőerőműben dolgozni, és onnan is mentem nyugdíjba. A társasházak közös képviselői feladatait huszonhat éve látom el. Jelenleg közel száz család él itt - ismertette Makovecz Gyula.

 

 

- Közmeghallgatáson a helyi önkormányzatokról szóló törvény szerint az állampolgárok, a társadalmi és egyéb szervezetek képviselői közvetlenül a képviselő-testülethez intézhetik közérdekű kérdéseiket, javaslataikat. A délelőtti időpont miatt csak kevesen tudtak részt venni az eseményen, aki kérdést tett fel, nem kapott megfelelő választ, sőt, már lehetőséget sem kaptunk, hogy tovább kérdezzünk, holott elengedhetetlen lenne számos probléma tisztázása - hangsúlyozta a közös képviselő. Elmondta, hogy az erőmű privatizációját követően a lakótelep az önkormányzat tulajdonába került, de kezdetben a parkgondozását, a vízellátását, a világítását, valamint a fűtését továbbra is az erőmű biztosította, az utóbbit jelenleg is. 2010 óta gondozza az önkormányzat a parkokat, és idén januártól az E.ON vette át a térvilágítást, ami azóta csak részben működik.

- Mi korábban is minden adót ugyanúgy fizettünk, mint a város többi részén élő polgárok, noha az önkormányzatnak kezdetben nem volt feladata a lakótelepen. Nem tudjuk, mire költött itt 2014 óta évente százmillió forintot az önkormányzat, amiről a polgármester beszélt a közmeghallgatáson, ennek részleteiről nem adott felvilágosítást - mondta Makovecz Gyula. Felháborította a polgármester kijelentése, mert szerinte nem igaz, hogy az erőmű „egy fillér nélkül” adta át a lakótelepet. A képviselő úgy tudja, az erőmű 2010 és 2014 között összesen több mint 450 millió forint támogatást nyújtott az önkormányzatnak panelprogramra és fűtéskorszerűsítésre. Ennek fejében az erőmű csak tételes elszámolást kért arról, hogy pontosan mire költötték a pénz, de ezt nem teljesítette az önkormányzat.

 

 

- Nagyon elharapózott a vita az erőmű és az önkormányzat, illetve a polgármester és más személyek között. Ennek sokszor a Kandó lakótelepen élők isszák meg a levét, holott olyan sürgető feladatokat kellene megoldani, mint a közvilágítás, parkolóhelyek kialakítása, utak rendbetétele - hangsúlyozta Makovecz Gyula. Elmondta, nemrégiben lakógyűlést tartottak, és levélben kérték a jegyzőt, mutassa be nekik, mire költöttek a lakótelepen háromszázmillió forintot, de választ nem kaptak.

Szerettük volna megtudni az önkormányzattól, hogy milyennek látják a Kandó Kálmán lakótelep állapotát, a közvilágítás kinek a feladata, mennyi pénzt fordít évente az önkormányzat a lakótelepre, nyújtott-e támogatást az erőmű az önkormányzatnak 2010 és 2014 között panelprogramra és fűtéskorszerűsítésre, mekkora összegben, elszámolt-e ezzel az önkormányzat, illetve a jegyző megkapta-e a közös képviselő levelét, amelyben a lakótelepre költött háromszázmillió forint felhasználásáról kértek tájékoztatást a lakótelepen élők, de kérdéseinkre nem kaptunk választ. Ha ez a későbbiekben megérkezik, közöljük olvasóinkkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!