Hírek

2015.01.31. 18:36

Schwartz Béla felmentése: Bizonyítottság vagy bűncselekmény hiánya?

A Veszprémi Törvényszék sajtóközleménye szerint bizonyítottság hiányában mentették fel Schwartz Bélát és társait a hűtlen kezelés és a zsarolás vádja alól. Az érintettek azonban azt állítják, hogy a bíró egyértelműen amellett foglalt állást, hogy nem történt bűncselekmény. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyészség fellebbezett.

Penk Tímea

Schwartz Béla polgármester az ügy előzményeit úgy foglalta össze, hogy 2008-ban az FC Ajka labdarúgó csapat korábbi elnöke, Németh György jelezte, hogy közel tízmillió forinttal tartozik neki az egyesület. Ennek kiegyenlítése érdekében a polgármester Pék Attila támogatását kérte. Az építőipari vállalkozó szívesen támogatta a focicsapatot, ehhez azonban azt kérte, hogy a korábban elvégzett munkáit fizesse ki az önkormányzat. Három építési területen megvalósult munkát foglaltak egy szerződésbe. Az önkormányzat kifizette a vállalkozót, aki támogatta az egyesületet.

A 2013-ban emelt vád szerint fiktív szerződést kötöttek és fiktív elszámolást valósítottak meg a vádlottak - Schwartz Béla, Horváth Béla és Pék Attila - valós munkavégzés nem történt, illetve azt más végezte el, de az önkormányzat is kifizette. Schwartz Béla hangsúlyozta, hogy két különböző munkáról van szó. Pék Attilával az Ovit telep mögötti járda javításáról, a bódéi lakóparkoz vezető út és a csingervölgyi park építéséről szerződtek.

Halmazati büntetés érdekében vádolták meg zsarolással a polgármestert - állítja az érintett, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy több tanúnál nem egyezik a rendőrségi és a bírósági vallomás. Az ügyészség és szakértő is megtekintette a munkákat, amelyeket 22 millió forintra értékeltek. Pék Attilának azonban 10,7 milliót fizettek ki, vagyis az önkormányzat megtakarítást ért el.

Megkerestük Fülöp Zoltánt, aki a feljelentést tette a három személy ellen. Kérdésünkre azt mondta, hogy nem nyilatkozik, míg az ügy jogerősen le nem zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!