Hírek

2017.08.18. 13:57

Sajátos nevelési igényű gyermekeket táboroztattak önkéntesek

KISLŐD Ti magatok vagytok a nagy és kis csodák együtt - mondta Kormos Ádám, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt elnöke a táborozók kalandparki programjainak a megnyitóján.

Penk Tímea

Hetedik éve szervez Hétcsoda Élménytábort a Magyar Vöröskereszt. Idén több mint hetven sajátos nevelési igényű, hátrányos helyzetű gyermek nyaralhat Balatongyörökön, ahonnan izgalmas kirándulásokat is szerveztek.

Kormos Ádám elmondta, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő, és az egészséges, ám szociálisan rászoruló gyermeket táboroztatják együtt.

- Az ország minden pontjáról érkeztek táborozók a megyei vöröskeresztes és más civil szervezetek bevonásával. A tábort és a külső helyszínen szervezett programokat támogatói forrásból finanszírozzuk - ismertette az ifjúsági elnök. Hozzátette, az előző évekhez hasonlóan épült fel az idei tábor, bár mások a gyerekek, mások az igényeik, és a programokat folyamatosan színesítik, főleg a visszatérő gyerekek újabb élménygyűjtése érdekében.

Kormos Ádám köszöntötte a táborozókat

- A Sobri Jóska kalandparkba most először látogattunk el, ahol sok izgalmas élmény vár ránk - mondta Kormos Ádám. A gyerekekre a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tagjai, önkéntesei felügyelnek, akik között pedagógusok, gyógypedagógusok, ápolók, gyógytornászok is találhatók.

A tábor szakmai koordinátora, Földházi Brigitta gyógypedagógus arról számolt be, hogy hét és tizennégy év közötti gyermekek érkeztek eltérő háttérrel. Autizmusspektrum-zavaros, hiperaktív, figyelemzavaros, Down-szindrómás, tanulási nehézséggel küzdő és szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek is élvezhetik a tábor nyújtotta élményeket.

Középen: Földházi Brigitta

- Gyakori a táborozók között, hogy először látják a Balatont, először fürödhetnek benne. Igyekszünk olyan élményeket biztosítani, amelyek hozzájárulnak a személyiségfejlődésükhöz, mint például az állatasszisztált foglalkozások - számolt be a szakmai koordinátor. Földházi Brigitta Kecskemétről érkezett, csaknem minden csodatáborban részt vett.

- Sokat lehet tanulni a gyerekektől, és nagyon jó látni, hogy mennyi élménnyel gazdagodnak. A szülők is hálásak, a visszajelzéseik szerint a gyerekek még sok héttel később is a tábori élményeikről mesélnek - ismertette a koordinátor. A kalandparki program közös énekléssel indult: légy önkéntes, ments világot, s ne kérj érte pénzt...; majd próbára tehették fizikai erőnlétüket és logikai képességeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!