Hírek

2017.01.10. 20:05

Robbanásszerű fejlődés küszöbén

Sümeg - Megalapoztuk azokat a lehetőségeket, amelyek az elkövetkezendő években robbanásszerű változásokat hoznak mind a gazdaság, mind az oktatás, mind a turizmus területén - fogalmazott Végh László polgármester, amikor a 2016-os évet értékelte.

Penk Tímea

Végh László úgy látja, hogy egy kemény, dolgos évet zártak. A jelentősebb fejlesztések mellett számos kisebb, de fontos lépést is megtettek, ezek néhány év múlva térülnek meg, így a város rövidesen egy jelentős térségi központ szerepét töltheti be.

- Kidolgoztuk és elindítottuk a gazdaságfejlesztési programot, új területeket vásároltunk az előző ciklusban eladott területek helyett, ipari parkot létesítettünk, amely iránt egyre nagyobb az érdeklődés. A habüveggyár megkapta az engedélyeket - sorolta a polgármester. A Sümeget jelentős mértékben megterhelő szemétszállítási problémákat rendezte a képviselő-testület.

- A város költségvetését szinte ellehetetlenítette az a 2011-es rendelkezés, amely átvállalta a lakók szemétszállítási díját. Kiderült, hogy ez nemcsak anyagilag sújtja a várost, hanem még jogszabályellenes is. Két év kemény munka után elértük, hogy januártól helyreáll a rend - mondta Végh László.

Végh László polgármester bizakodóan tekint az idei évre
Fotó: Pesthy Márton

Az oktatás területén is jelentős változásokkal járt az év. Az önkormányzat cége működteti a következő tanévben elinduló közösségi felsőoktatási képzési központot.

- Közösségi főiskolánk december 22-én megkapta a még hiányzó engedélyeket az Oktatási Hivataltól, így szeptemberben - megfelelő számú jelentkező esetén - elindulhat a gazdálkodásmenedzsment-képzés - ismertette Végh László. Hozzátette, hogy a középfokú tanulmányok előtt álló diákoknak is jelentős változásokat hoz a 2017-18-as tanév, ugyanis egy új szakképző központ kialakításán dolgoznak. A hagyományos értelemben vett ipari tanulói formában asztalos-, ács-, kőműves-, lakatos-, cukrász-, szakács-, felszolgálóképzés, valamint logisztikai ügyintéző szak is szerepel.

- Elhelyeztük a tanuszoda alapkövét és elkezdődött a beruházás, a következő tanévre állni fog az intézmény, amely a tanulók úszásoktatásán kívül bárki számára elérhető szabadidő- és sporttevékenységet biztosít - hangsúlyozta Végh László.

A turizmus mindig is egy fontos, talán a legfontosabb tényező volt Sümegen.

- Az elmúlt év legnagyobb eredménye ezen a területen az volt, hogy megkaptuk a Mogyorósdomb vagyonkezelői jogát, és így lehetőségünk nyílt a bakancsos és a földtani turizmus fejlesztésére - mondta a polgármester. Hozzátette, hogy májusban elindul egy kemping, és számos pályázatot nyújtottak be idegenforgalmi fejlesztésekre. A püspöki palota régóta várt másfél milliárd forintos összegben tervezett fejlesztése is elindulhat 2017 első félévében.

- Ugyancsak jelentős eredménynek tartom, hogy a Somlóvásárhely és Badacsonytomaj polgármesterével kötött megállapodás bekapcsol minket a borturizmus vérkeringésébe - hangsúlyozta Végh László, majd ismertette a sikeres közösségi és kulturális eseményeket, fesztiválokat. A polgármester úgy véli, hogy elindult az a folyamat, amelynek eredményeként Sümeg nemcsak a várral, hanem a városi turisztikai attrakciókkal is meghatározó szereplője lehet a térségnek, ezt a célt szolgálják a turistatáblák, amelyeket augusztus elején elhelyeztek a stratégiai pontokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!