Hírek

2015.10.05. 10:54

Részegnek nézték? Kommunikációs zavar utas és sofőr között

Veszprém/Szentgál – Kellemetlen szituációba került egyik olvasónk, aki úgy érezte, miközben egy félig telt üdítős dobozzal akart felszállni buszra, részegnek nézte a sofőr. Közben kiderült, félreérték egymást.

Tremmer Tamás

Reumatológiai panaszaival a hévízi gyógyfürdőben volt kezelésen Horváth Imre, szentgáli olvasónk. Onnan a kora délutáni órákban érkezett vissza a veszprémi buszpályaudvarra, majd akart tovább utazni haza. Mivel szomjas volt, a piactéren vásárolt egy dobozos üdítőt. Mire beérkezett a szengáli busz, a felét már megitta.

A 68 éves idős férfi, kezében a bontott üdítővel, felszálláskor bemutatta a nyugdíjas igazolványát. A sofőr kérdezte, mi van a dobozban, mondta neki, hogy üdítő, de ezzel nem engedte felszállni. Horváth Imre erre a dobozt beledobta a kukába. Elmondása szerint a sofőr látta, hogy nehezen mozog, de ahelyett, hogy segítette volna, részegnek nézte. Ezt a helyzetet mélységesen megalázónak találta.

(Ilusztráció: Balogh Ákos)

Megkeresésünkre az ÉNYKK Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. a szükséges munkáltatói eljárást lefolytatta. A Naplóval közölték, a sofőr a jegyzőkönyvi meghallgatás során elmondta, a felszálló utas kezében valóban egy üdítős doboz volt. Mivel nem tudta megállapítani, ezért rákérdezett, hogy a doboz nyitott állapotban van-e, és nem azt kérdezte, hogy mi van benne. Állítása szerint erre az utas úgy reagált, hogy az orra felé tolta a dobozt, hogy szagolja meg. Hozzátette: narancs van benne. Az autóbuszvezető ekkor közölte, hogy nyitott üdítős dobozzal nem szállhat fel, vagy megissza, vagy eldobja, és tájékoztatta a következő autóbuszjárat indulási idejéről is. Erre reagálva az férfi az üdítős dobozt eldobta, és felszállt az autóbuszra.

A menetrend szerinti személyszállítás utazási feltételeit az ÉNYKK Zrt. üzletszabályzata tartalmazza. A vizsgálat alapján megállapították, hogy az autóbuszvezető az ebben rögzítettek betartatására törekedett, amikor a közölte, hogy az autóbuszra a már kibontott, de nem visszazárható üdítős dobozzal nem szállhat fel.  A nem visszazárható folyadékot tartalmazó kézipoggyászok szállításuk során kifröccsenhetnek, amivel az autóbusz, vagy az utastársak ruházatában és poggyászában kárt tehetnek.

Az is kiderült, hogy az utas félreérthette az autóbuszvezető által feltett kérdést, ami nem az alkoholtartalomra, hanem a doboz zártságára vonatkozott. Ez adódhatott abból is, hogy a sofőr nem egyértelműen jelezte, mi a kifogása a kezében tartott üdítős dobozzal. A hasonló esetek elkerülése érdekében felhívták a sofőr figyelmét arra, hogy a jövőben azonnal tisztázza a kommunikáció során felmerült félreértéseket. Az utastól a kellemetlenség miatt az elnézését kérik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!