Hírek

2017.06.21. 14:11

Repülőkre vadásznak

Gyulafirátót - Légvédelmi rakétákkal vadásznak katonai pilóta nélküli repülőgépekre a Veszprém-Jutaspuszta közeli honvédségi gyakorlótéren.

Balogh Ákos

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred egyhetes elméleti felkészítést követően Győrből érkezett a Bakonyba, hogy gyakorlati foglalkozásokkal készüljenek a NATO által előírt soron következő csehországi éleslövészeti feladatukra, egyben a szövetségesi rendszer számára felajánlott erők „feladatképes” ellenőrzésére.

2015 óta - így idén is - minden évben részt vesz a Magyar Honvédség légvédelmi rakétás alakulata a többnemzeti Tobruq Legacy gyakorlaton melynek célja, a technikai és eljárásbeli együttműködő képesség gyakorlása, fejlesztése. A Tobruq Legacy 2017 a csehországi Hradiste gyakorlótéren hat nemzet, Csehország, Litvánia, Nagy-Britannia, Magyarország, Szlovákia és az USA részvételével zajlik majd július 10-étől, nagyjából 500 fő részvételével.

 

 

Mindezt tovább bonyolítja, hogy az éleslövészettel egybekötött gyakorlat egyben a cseh, román és litván területeken zajló Saber Guardian 2017 elnevezésű hadgyakorlat része is, és ha ez még mindig nem volna elegendő, közben egy teljes körű úgynevezett TACEVAL ellenőrzésen is átesnek a győri katonák.

Az éleslövészet és a NATO ellenőrzés sikerességéért most a Veszprém melletti honvédségi gyakorlótéren, pilóta nélküli sugárhatású célrepülőgépek bevetésével lehetősége nyílik a katonáknak a harcászati település, menetkészenlét elérésének, harcrendváltás, készenléti fokozatok elérésének gyakorlása mellett, a MISTRAL légvédelmi rakétarendszerrel az úgynevezett célkövetés, azaz gyakorlatilag az ellenséges repülőgépek felderítésének, és megsemmisítésének begyakorlására, éles rakétaindítás nélkül.

A felkészülés végül egy hazai, lövészetre bocsájthatósági vizsgáztatással zárul majd, ezt követően pedig megkezdik a csehországi kitelepülést a résztvevő légvédelmi rakétacsoportosítások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!