Hírek

2017.07.25. 18:10

Repkedő kövek az út mentén - Kinek kell vállalnia a felelősséget az okozott károk miatt?

Kihez fordulhat az, aki megsérült, illetve akinek autójában kárt okoztak a fűkaszálás közben felverődött kavicsok, kövek? Nánássy Elek jogász azt mondta, természetesen a károkozó a felelős!

Kovács Erika

Gyakran előfordul, hogy kavicsok pattannak az úton autónkra, miközben mellettünk nyírják a füvet. Több olvasónk arról érdeklődött, kihez fordulhatnak ilyenkor.

- Polgári törvénykönyvünk egyértelműen fogalmaz, miszerint "aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni". Kimondja továbbá, hogy "minden károkozás jogellenes" - szögezte le Nánássy Elek jogász.

Vajon hogyan felel az a személy, aki motoros fűkaszát vagy más, nagy teljesítményű gépi meghajtású eszközt forgalmas útszakasznál vagy az úthoz tartozó árokban használ fű, bozót eltávolítására, és közben a forgalomban haladó gépjárműben kárt okoz kőfelverődéssel? - Ebben az esetben az úgynevezett fokozott veszéllyel járó tevékenységet érintő felelősség szabályai érvényesek, azaz a veszélyes üzemi felelősség - fogalmazott. Kiemelte, veszélyes üzemnek számít rendszerint a különböző gépi működtetésű berendezések, eszközök, szerszámok használata is. Olyan tevékenységek ezek, ahol a legkisebb rendellenesség is súlyos károkat okozhat.

- Ha az út kezelője vagy bárki úgy végez motoros kaszálást, hogy a forgalomban részt vevők figyelmét erre nem hívja fel, a forgalmat nem lassítja vagy nem állítja le, a veszélyes üzemi felelősség szabályaival felel. Egy egyszerű kőfelverődés, ami álló autóban nem okozna jelentős kárt, egy forgalomban lévő, nagyobb sebességgel haladó gépjárműnél a kár nagyságára tekintettel vagy a vezetőben keltett ijedség miatt súlyos károkat okozhat.

- A károsult a kárt okozó munkáltatójához fordulhat. Ha magánszemély végzi az említett tevékenységet, akkor pedig természetesen hozzá. Ehhez meg kell állapítani a károkozó személyét, hogy kinek az érdekében, megrendelésére végzi a tevékenységét és milyen jogviszony alapján. Ezen kérdések tisztázása után indítható eljárás, ha a károkozó önként nem tesz eleget kártérítési kötelezettségének. Közúti baleset okozásánál a büntetőjogi felelősség megállapítására is sor kerül - hangsúlyozta Nánássy Elek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!