Hírek

2015.07.28. 15:37

Rendszeresen kihordják a szemetet a Rab Mária-forrás környékére

Veszprém – Sok hulladék található a Rab Mária-forrás környékén – hívta fel lapunk figyelmét Rónai Tamás, aki a közelben lakik és szívesen tesz hosszabb túrákat a környéken.

Szám Dorottya

Rónai Tamás 2004 óta rendszeresen túrázik a Jutasi lakótelep keleti oldalán található erdőben, a Rab Mária-forrás környékén. Általában viszi magával két hűséges társát, németjuhász kutyáit. Már évekkel ezelőtt figyelmes lett az útgyűrűről a környékre behajtó autósokra, akik hulladékuktól akartak megszabadulni az erdő közepén.

Rónai Tamás rendszeresen túrázik a Rab Mária-forrás környékén, ahol sok az illegális hulladék. Fotó: Szám Dorottya

A helyszínre érve a háztartási hulladék mellett kopott, öreg matracokat, gumiabroncsot, hajdan jobb sorsra szánt akvárium darabjait és valószínűleg frissen lerakott építési törmeléket találtunk. A nyári napfény megcsillant egy-két – remélhetőleg üres – festékes- és olajoskannán. Nagyrészt korhadt faágak tömítették el a vízelvezető medreket, amelyek útját állták a Látó-hegyről és a közelében lévő dombokról leömlő, a Séd-patakba torkolló csapadéknak. De találtunk szigetelőanyag-táblát, PET-palackokat és mindenfajta, emberek által elszórt hulladékot.

– Régen erdőgazdálkodás folyt ezen a püspökséghez tartozó területen, amely később a honvédséghez, 1992-ben pedig a városhoz és az erdőbirtokossághoz került – tudtuk meg Jákói Bernadett helytörténeti kutatótól, túravezetőtől. Hozzátette, hogy a Rab Mária-forrás környéke természetvédelmi szempontból rendkívül értékes; számos védett növény- és madárfajnak nyújt otthont.

Azt, hogy kinek a tulajdonát képezi a vízelvezető meder területe, és ki a felelős a terület tisztán tartásáért, nem sikerült kiderítenünk, ehhez földhivatali információk szükségesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!