Hírek

2017.01.01. 15:22

Rekord számú csobbanó - Idén 346-an fürödtek újévkor Szigligeten

Szigliget – Rekord számú, közel 350 fürdőző pancsolt a vízben. Az újévi fürdésen annyian voltak a strandon, mint egy erősebb nyári, kánikulai napon.

Tóth B. Zsuzsa

Persze ezúttal sem fürdött mindenki, legtöbben csak a partról szurkoltak a bátraknak, akik amennyiben a kötelező orvosi vizsgálaton is sikerrel átestek és nem féltek a jegesedő víztől sem, belegázoltak combig  a két fokos Balatonba Újév napján. A legidősebb fürdőzők között volt ezúttal is a 73 éves tapolcai Szebegyinszky Istvánné, Marika  és kortársa, a badacsonyörsi Farkas Mihályné, Vali.  A hét unokával, két dédunokával büszkélkedő, friss, idős hölgy, Marika szerint valósággal újjáéled az ember egy ilyen fürdéstől.

A csobbanás előtt fürdőruhaversenyen mérettek meg néhányan

– Nagyon jó érzés, amikor bemegyek a téli Balatonba, mintha ezer apró tű szúrná a bőrömet, mégsem fájdalmas, hanem inkább kellemes. Felfrissítenek az újévi fürdések, ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki. Tegnap a tapolcai tóban mártóztam meg, több éves hagyomány számomra, hogy ott és itt is fürdök ilyenkor - mondta az energikus dédnagymama. Elárulta, hogy év közben nem edz, nem is fogyaszt alkoholt a fürdések előtt, szerinte egy egészséges embernek erre nincs szüksége, sőt, az inkább csak árthat most. Kis mozgással melegít be inkább.

A leggyorsabbak kihozták a vízből a karácsonyfát

A látványos fürdést ezúttal is a tréfás fürdőruha bemutató előzte meg. A  jelmezes - fürdőruhások között volt  például Csipke Józsika,  egy  rádiós, a nagyi tanácsát megfogadva, sapka-sállal, kesztyűben  a hely rénszarvas, a sit-ligeti strandvédőr, néhány hupikék törpike, az erősebb nem képviselői közül egy   pink tangás, a gyengébb nem tagjai közül két vidám bikinis lány helyi angyalnak öltözve és nem kis sikert aratva elsősorban a férfiak körében.

A fürdőzők legidősebbjei között volt a két 73 éves örök visszatérő hölgy: a badacsonyörsi Farkas Mihályné és a tapolcai Szebenyinszki Istvánné

Versengett táskájával oldalán a  postás, egy elegáns strandoló nyakkendőben és   a mikulás, valamint pezsgővel a hóna alatt a szilvesztert éltető strandoló. Harmadik helyezettek az angyalok lettek, második helyre a malackán lovagló gazda  került,    a győztes pedig az okulárés  gróf lett.  A csobbanás idejére aztán már  megtelt érdeklődőkkel a strand, többezren szurkoltak a   didergésüket leplezni igyekvő 346 fürdőző nek. Ők pedig nagy kiáltások közepette, a vizet vidáman fröcskölve szaladtak a mederbe a lidóról.

A legbátrabbak meg sem álltak, amíg combig nem ért a víz,  a leggyorsabbak pedig nyakon ragadták  és kicipelték  azt a karácsonyfát, amit az ünnep előestéjén Balassa Balázs polgármester és fia, Dani vitt a vízbe, ahogy az már évek óta szokás Szigligeten.

A két főszervező a csobbanás előtt többször  feltörte a jeget egy több méter széles folyosón a mederben, hogy a fürdőzők  ne sérüljenek meg, azonban  a felkavart vízben néhányan  mégis megvágták magukat kissé a besodródó jégdarabokkal. Őket a helyszínen elsősegélyben részesítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!