Hírek

2016.08.22. 19:55

Rejtélyes rohamok - Rendőrségi eljárás állatkínzás miatt

Várpalota - Csaknem fél napon át szenvedett egy kutyakölyök egy ismeretlen mérgező anyagtól, mielőtt a menthetetlen négylábút elaltatták.

Marton Attila

- Egy haláltusáját vívó kutyáról kaptunk bejelentést a napokban, a kölyköt Antal Laura ajkai állatvédővel állatorvoshoz vittük, ám olyan súlyos mérgezést kapott, hogy nem lehetett megmenteni, mondta Kovácsné Gali Éva, a várpalotai Alex Állatvédő Egyesület vezetője. A kutyus órákon át vonyított, sírt és kapálódzott, délutántól epilepsziás görcsei jelentkeztek: habzott a szája, és az ilyenkor szokásos kezelés ellenére is csak néhány percre múltak el a rohamai - idézte fel az állatvédő, aki korábban soha nem látott még ilyen erőteljes rohamokat. Szerinte ez arra utal, hogy súlyos idegrendszeri károsodást szenvedett a kutya. A nyolchetes, amerikai staffordshire terrier jellegű kutyus egy helyi lakásotthonban élő tinédzser barátnőjéé volt, a lányokat információink szerint egy hírhedt helyi társasággal gyakran együtt látni, akik állítólag kábítószereznek.

A kiérkező állatmentőknek azt mondták, autó gázolta el a kölyköt, ám ezt a kutya vizsgálata később nem támasztotta alá. Az eben külsérelmi nyomokat nem találtak, az ultrahang-vizsgálat szerint belső sérülése sem volt. Az egyesületnek korábban a lakásotthonban élő lánytól már többször kellett elhozni a kutyát, mert az intézményben nem is tarthatott volna állatot.

Kovácsné Gali Éva volt az egyik, aki később állatorvoshoz vitte az elaltatott ebet, ám az olyan súlyos mérgezést kapott, hogy nem lehetett megmenteni. A képen a menhely egyik kutyájával, Beckyvel
Fotó: Penovác Károly

A kutyának epilepsziához hasonlatos rohamai voltak, rázkódott és habzott a szája, mondta Moharos Roland várpalotai állatorvos. A kezelést mérgezés gyanújával kezdték meg délelőtt, ám a kölyök állapota nem javult, ezért kora este úgy döntöttek, elaltatják. Arra, hogy pontosan milyen anyag váltotta ki a rendkívüli tüneteket, esetleg kábítószer vagy más toxikus szer okozhatta- e a kutya halálát, a vizsgálat ad majd választ, mondta az állatorvos, hangsúlyozva, hogy a drog csupán egy a lehetőségek közül.

Az egyesület vezetője ismeretlen tettes ellen állatkínzás miatt tett feljelentést, a hatóság a kutya tetemét lefoglalta.

Az elpusztult kutya ügyében megkerestük a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságot is. Megtudtuk, hogy augusztus 17-én ismeretlen tettes ellen állatkínzás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást a Várpalotai Rendőrkapitányságon.

Kérdésünkre elmondták, hogy Veszprém megyében mintegy tucatnyi ügyben folyik jelenleg nyomozás állatkínzás vétsége és bűntett miatt büntetőeljárás. A feltételezett tettesről, akiről több hírportál is megírta, hogy egy tizenhét esztendős lány, nem sikerült többet megtudni, illetve még az sem ismert, hogy az elkövető milyen szert adott be a kutyának.

Az viszont biztos, hogy pénzbüntetéstől számítva akár hároméves letöltendő börtönbüntetés is járhat hasonló tettért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!