Hírek

2016.11.10. 11:56

Régi új intézményvezető, területcsere és tőkeemelés – ezekről szavaztak az ajkai testületi ülésen

A tizenöt képviselőből tizennégy megjelent, így határozatképes volt az ajkai testületi ülés, ahol többek között elbírálták a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidőközpont intézményvezetői megbízására beérkezett pályázatokat, de döntöttek még az Ajkai Média Nonprofit Kft törzstőke emeléséről és az Ajka Sport 2005 Kft-nek tagi kölcsön nyújtásáról.

Piltman-Horváth Barbara

Mindenek előtt azonban Jáger László címzetes jegyző tájékoztatta a megjelenteket a Kúria döntéséről, miszerint mind az építményadó, mind a telekadó ügyében az önkormányzat javára döntöttek a Kormányhivatallal szemben, az adófizetésre kötelezetteknek fizetniük kell.

Az intézményvezetői posztra ketten nyújtottak be pályázatot, időközben egyikük visszalépett, így a jelenlegi vezető, Bábics Valéria maradt versenyben. Mondhatnánk, hogy egy emberből könnyű választani, de ahogy a testület nagy egyetértésben kifejtette, a jelentkező kvalitásai és eddigi munkája elévülhetetlen, a város kulturális fejlődése is az ő nevéhez köthető, 14 igennel egyhangúan meg is szavazták neki a bizalmat további öt évre.

Bábics Valéria Fotó: Penk Tímea

A képviselők zárt ülésen döntöttek a Városi Bölcsőde intézményvezetői megbízására benyújtott pályázatok elbírálásáról, Ajka Városért Díszoklevél kitüntetésről, „Szociális Munkáért” kitüntetés adományozásáról valamint Takács Endre Istvánné egyéni vállalkozó Ajka helyiségnév használatára vonatkozó kérelméről.

A zárt napirendek után visszatérhettek a résztvevők, meg is hallgathatták, ahogy egyhangúlag megszavazták az egészségügyi alapellátás körzeteiről szóló rendeletet, amiben 12 felnőtt, hat gyermek és hat fogorvosi körzetet határoztak meg, ami majd 2017. január 1-jétől lép érvénybe.

Ezután következtek a vitásabb részek, az Ajka Média Nonprofit Kft, az Ajkai Szó kiadója törzstőke emelést kért a tulajdonosoktól, azaz az önkormányzattól. A lap ötmillió forintos emelést szorgalmazott likviditási gondjai miatt. Ravasz Tibor képviselő kifogásolta, hogy a kft ügyvezetője nem volt jelen az ülésen, de Jáger László címzetes főjegyző válaszában kifejtette, hogy a tőkeemelésről a cég tagjainak kell döntenie, ami pedig 100 százalékban az önkormányzaté. Fülöp Zoltán nem értett egyet az emeléssel, véleménye szerint a gazdasági társaságnak tudnia kell tervezni a bevételeit és kiadásait. Végül kilenc igen, öt tartózkodás eredménnyel megszavazták az emelést.

A következő vitás pont az Ajka TV Televíziós Műsorkészítő Kft tagi hitelezése volt. A társaság hét millió forint tagi hitelt kért az önkormányzattól. Fülöp Zoltán képviselő azt kérdezte, a hitelt a tulajdoni aránynak megfelelően nyújtják a tagok, illetve Ravasz Tibor arra volt kíváncsi, hogy megvizsgálták-e a törzstőke emelés lehetőségét, illetve milyen határidővel kell visszafizetnie a cégnek a hitelt és mi a garancia arra, hogy vissza fogják fizetni. Horváth József alpolgármester válaszolt a kérdésekre, miszerint a többségi tulajdonos, azaz az önkormányzat biztosítja a forrást, egy éves futamidővel, Jáger László pedig hozzátette, a tőkeemelés lehetőségét elvetették, mert az megbolygatná a gazdasági társaság tulajdoni hányadát. Végül kilenc igen és öt tartózkodás mellett megszavazták, ugyanígy tettek az Ajka Sport 2005 Kft tagi hitelével kapcsolatban.

Innentől aztán ismét az egyhangú szavazások ideje következett, 14 igennel szavazták meg az önkormányzat Ajka Sport 2005 Kft-ben lévő tulajdonrészének 51 százalékának értékesítését a Futball Club SE részére. Továbbá egyhangú szavazással döntöttek arról is, hogy területet cserélnek az AE-Plasztik Zrt-vel, így Bódén létrejöhet egy sport- és szabadidőközpont, ami a polgármester elmondása szerint a városrész fejlődését is szolgálja, bolgárkert is épülhet, a csere pedig olyan üzlet, amivel mindenki jól jár, a vállalat ugyanis a megkapott területen dolgozói betelepítés érdekében lakásokat fog építeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!