Hírek

2016.09.18. 05:27

Reformkori vigalom a Széchenyi-emlékév jegyében

Balatonfüred - Péntektől ellepték Balatonfüred utcáit az 1800-as évekbeli ruhákba öltözött hölgyek és urak, hiszen megkezdődött a fürediek egyik legjobban várt eseménye, a Romantikus Reformkor, azaz a múltbéli hagyományok kulturális fesztiválja.

Kekk Sára

Idén már tizenegyedszer idézi fel a romantikusnak is nevezett történelmi időszakot a város, amibe a lakosság nagy része is aktívan bekapcsolódik, hiszen sokan tartogatják erre az időszakra szekrényük mélyén korhű ruháikat, melyeket nem csak a programsorozat megnyitóján, hanem minden nap magukra öltenek.

Már első nap nagy volt a nyüzsgés a Balaton parti városka utcáin, és aki a hétvégén a településen járt, kicsit időutazónak érezhette magát, hiszen a móló környékén cilinderes vagy épp bocskai öltönyös urak és a báli ruhás, pártás hölgyek rótták köreiket a rendezvényeken és a vásárban. Pénteken az érdeklődőket már délelőtt tíz órától várta a hagyományos népi és iparművészeti vásár a Kisfaludy színpadnál, míg a fesztiváli programok délután kettőkor vették kezdetüket a Ó, Füred támadjon benned újra hagyomány versmondó találkozóval, a Vaszary Villában és a Városi Múzeumban.  Ezen kívül sem volt hiány a kulturális programokból pénteken, hiszen többek között megnyitották a Széchenyi emlékek nyomában Európában című kiállítást a Szívkórház Mozi termében, valamint a Blaha Hotel különtermében is tartottak egy zenés irodalmi előadást, gróf Széchenyi István életéről, „Üdv Széchenyi „ címmel. Az első nap zenei programja is igazán változatosra sikerült, délután a Szerenád Cigányzenekar műsorát hallgathatták meg az érdeklődők a Gyógy téren, míg este Polyák Lilla és Wolf Kati közös koncerttel állt a Kisfaludy színpadra.

 

A rendezvénysorozat leglátványosabb és legjobban várt attrakciója ezúttal is a hagyományos felvonulás volt. A szombati hintós, korhű ruhás alakokkal tarkított menetet és az ünnepélyes megnyitót követő szabadtéri programok, mint a Reformkori Operett gálaműsor Kállay Bori, Oszvald Marika, Bozsó József, Virágh József prezentálásában, valamint a Váci Huszár és Nemzetőr Bandérium műsora, illetve a Tulipántos gólyalábas parasztkomédia rengeteg embert vonzott a Kisfaludy színpadhoz, amelyet a beígért záporok is elkerültek.

Az ünnepélyes megnyitón Böröcz István, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke elmondta, idén Kárpátaljáról, Nagyberegről is érkeztek vendégek a településre, akik szintén résztvevői a reformkori programoknak a teljes hétvégén. - Sok programmal készültünk, a szervezők sokat dolgoztak, és azt gondolom, hogy nagyon színvonalas, tartalmas programot tudtak létrehozni – mondta az elnök.

- Köszönöm a hagyományőrzőknek, hogy itt vannak, és velünk együtt ünnepelnek. Úgy gondolom, hogy az ő munkájuk is hozzájárul ahhoz, hogy azt mondhatjuk, hogy ez az ország a mi országunk – mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédében.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere elsőként németországi testvérvárosuk, Germering küldöttségét köszöntötte, kiemelve Theresia Trummet asszonyt, Balatonfüred városának díszpolgárát.

- Látva ezt a szép felvonulást, ezt a kavalkádot, azt gondolom, hogy a tíz évvel ezelőtt elindított mozgalomból nem lehetett gondolni, hogy tizenegyedik alkalomra mivé fog fejlődni ez a rendezvény. Mára elmondhatjuk, szeptember derekán szezon hosszabbító jelleggel, hogy a Romantikus Reformkor csúnya szóval mondva, igazi turisztikai termékké vált. Nem csak az itt lévők, és itt élők jönnek el a rendezvényre, hanem, önmagában a rendezvény kedvéért is sokan a városba látogatnak. , Ilyenkor néhány napot velünk töltenek, néhány napig visszamehetünk a történelemben, barangolhatunk az elmúlt századokban. Hiszen mi elmondtuk, mi a reformkort szakmaiatlanul egy kicsit tágabb környezetben, és tágabb történelmi távlatban értékeljük. Minden, ami jó volt Magyarország, és Balatonfüred életében arra nagyon szívesen emlékezünk – mondta a polgármester az idei rendezvényről. Hozzátette, az igazi köszönet a szervező hölgyeket illeti, hiszen ezt a rendezvényt kizárólag hölgyek hozzák össze minden évben, az önkormányzattól teljesen függetlenül. - Amikor látjuk őket, látjuk a ruhákat akkor egy professzorom mondása jut eszembe, „ezek a hölgyek, ezek a ruhák, ezek a parfümök" – mondta a polgármester.

- Kénytelen vagyok polgármester úr elkezdett mondatait folytatni, - mondta Rubovszky András, a Széchenyi Társaság főtitkára, aki egyben az idei Romantikus Reformkor fővédnöke is - hiszen Gróf Széchényi István Hitel című munkájához írt egy ajánlást, ami úgy kezdődik: korunk szebb lelkű asszonyainak ajánlom ezt, akik gondoskodnak az országról, gondoskodnak a magyarságról, gondoskodnak a családjukról. Én ezzel köszönném még a szervező hölgyek munkáját. És mint a társaság főtitkára, had mondjak még egy Széchenyi idézetet, amely illik ehhez a csodás rendezvényhez: „A múlt elveszett hatalmunkból, de a jövendőnek urai vagyunk." Balatonfüreden a múlt élő, és a város emlékezik, és táplálkozik a múltból. Az is látszik, amikor az ember sétálgat a városban, hogy a jövendőt viszont kézben tartják, annak az urai. Épp ezért vagyok boldog, hogy a gróf 225. születésnapján részt vehetek ezen a rendezvényen, hiszen Balatonfüred méltó arra, hogy Gróf Széchényi Istvánt ünnepelje, és Gróf Széchényi István méltó arra, hogy itt Balatonfüreden is ünnepeljék.

A beszédek sorát idén is a fesztivál fővédnöke, gróf Bethlen István zárta, aki elmondta, a reformkorban Balatonfüred vetekedett PestBudával, az ország kulturális fővárosa volt, vagy legalábbis az egyik kulturális fővárosa.

- Köszönet illeti Bóka István polgármester urat, munkatársait, és minden balatonfüredi polgárt, hogy milyen csodálatosan ápolják ezt a nemzeti emléket, és erre építve olyan jövőt építenek ebben a városban, amely az egész országban példamutató. Az évről évre idelátogatók, vagy mondjuk a tíz éve és most, látja ezt a hatalmas fejlődést –mondta a gróf.

A nap folyamán további programok várták az érdeklődőket, a Széchenyi Társaság jóvoltából például neves szakértők tartottak előadást a legnagyobb magyarról, de a hölgyek egy igazi reformkori öltözet bemutatóra is benevezhettek.  Az estét pedig a Dunazug Együttes koncertje és táncháza, valamint a reformkori bál zárta, a Madarak zenekar közreműködésével a Hotel Anna Grand éttermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!