Hírek

2015.06.25. 08:22

Rapsicokat fogtak Balatonszepezden - 50 kiló pontyot akartak elvinni

Élőhal szállításon csíptek a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halászati őrei a napokban Szepezdfürdőn két horgászt, akik egy Szepezdfürdőn található vízparti ingatlanról több mint ötven kilogramm pontyot élve akartak elszállítani.

Tremmer Tamás

A tettenérést megelőzte, hogy az őrök a két pecást, illetve a zsákmányuk alakulását már napok óta figyelték. Amikor aztán a járművükkel el akarták hagyni az ingatlant, akkor vonták őket ellenőrzés alá. Az általuk használt kisteherautó rakterében, a falhoz rögzítve, három 120 literes tartályt találtak, melyekben összesen több mint 50 kilogramm  - különböző méretű – élő ponty úszott.

A horgászok kérdésükre elismerték, hogy a halakat élve akarták elszállítani. Elmondásuk szerint a halakat saját szükségletre otthonukban akarták feldolgozni, annak ellenére, hogy a törvényi szabályozás az élve szállításra nem ad lehetőséget.

A horgászok közül egyikük partmenti területi jeggyel,  a másik horgász úgynevezett behúzós területi engedéllyel rendelkezett. A fogási naplókba be voltak jegyezve a megfogott halak adatai. A behúzós engedéllyel rendelkező horgász fogási naplójában több öt kilogrammnál nagyobb ponty is szerepelt, annak ellenére, hogy ezzel a jegytípussal maximum az öt kilós mérethatárig lehet megtartani pontyot.

Fotó: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

A törvényi szabályozás megsértése miatt velük szemben hatósági eljárást kezdeményezett a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. Az ellenőrzés során, a kedvezőtlen körülmények ellenére életben maradt halakat a visszahelyezték a tóba. Több hallal órákon át küzdöttek a Balatonban állva, hogy azok magukhoz térjenek és nyugodtan bocsáthassák őket útjukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!