Hírek

2012.06.29. 18:15

Rákapcsoltak a mentők - Nő a vízi mentés színvonala

Tihany - Magasabb szintre szeretnék emelni a vízi mentés színvonalát, ezért hozták létre az orvosszakmai vezetői státust, indokolta a lépést Bagyó Sándor pénteken.

Győrffy Árpád

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) vezetője a megbízást pályázaton elnyerő dr. Kádár Balázzsal közösen tartott sajtótájékoztatón beszélt a döntés hátteréről. Mint elmondták, a feladatot karitatív módon ellátó intenzív terápiás és sürgősségi szakorvos korábban a légi mentők orvos igazgatójaként dolgozott, jelenleg az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) regionális orvos igazgatóhelyettese. Mostantól egyszemélyi felelőse lesz a VMSZ egészségügyi tevékenységének, így a sürgősségi mentőhajó szakmai működésének.

Kádár Balázs kiemelt feladatának tartja, hogy a strandi vízi mentők és a mentőhajók személyzetének szakmai oktatását továbbfejlesszék. Az alapok eddig is rendben voltak, de különösen az utóbbiak esetében többet kellene foglalkozni a vízi mentésben használatos speciális eszközökkel.

Az új vezető a szervezés, koordinálás, felügyeleti munka mellett évi 72 órában kivonuló szolgálatot is ellát a Rupert sürgősségi mentőhajón.

Kádár Balázs szerint a hajó már ma is megfelelő színvonalú szolgáltatást nyújt. Szeretné, ha a jövőben a mentésirányítók jobban támaszkodnának rá, ha egy szárazföldi eszköznél gyorsabban érhet a helyszínre.

Nemcsak a vízen, a szárazföldön is megerősítik a mentőszolgálatot a Balatonnál. Czirner József, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) közép-dunántúli regionális orvos igazgatója pénteken jelentette be, hogy július elsejétől Balatonkenesén és Révfülöpön ismét kihelyezett nyári mentőegység teljesít majd szolgálatot. Révfülöpön kiemelt mentőegység, Balatonkenesén 24 órás esetkocsi riasztható a bal- esetekhez augusztus végéig. Az ideiglenesen elhelyezett két  mentőegységnek köszönhetően felénél is kevesebbre, 13-ról 6 percre tudják csökkenteni a riasztástól a kiérkezésig tartó átlagos időt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!