Hírek

2017.07.19. 15:05

Ragaszkodnak a pisztrángokhoz - Tapolcai programajánló

TAPOLCA Több helyi lakos kereste meg szerkesztőségünket a kulturális programokra vonatkozó kérdésekkel. Miért maradt el idén a városban az egyik tavaszi fesztivál, a Ghymes fesztivál, és hogy lesznek-e nyári tóparti koncertek, megtartják-e az őszi Pisztrángfesztivált.

Tóth B. Zsuzsa

A kérdésre a város polgármestere válaszolt. Dobó Zoltán úgy fogalmazott, hogy a város egészét tekintve az idei évben több esemény van, mint ahány nap a naptárban. Beleértve a művelődési központok, civil szervezetek programjait is.

- Tavasszal két nagyobb esemény szokott lenni a tóparton, a Tavaszi fesztivál és az Elfeledett mesterségek ünnepe. Idén egyet rendeztünk, mert sok más ünneppel egybeesett az időpont. Akkoriban volt húsvét, majd következett a gyermeknap, a pedagógusnap, a város által szervezett csíksomlyói zarándoklat, a trianoni megemlékezés, a Semmelweis-nap. Az elmaradt fesztivál helyett viszont volt egy új esemény a városban tavasszal, a honvédelmi nap.

Azóta a diszeli és a Dobó városrész napja és a Hadifesztivál szintén várta az érdeklődőket. Nagyszerű kiállítás nyílt az Első Magyar Látványtárban, a Tamási Áron Művelődési Központban pedig bemutatkoztak a megye amatőr képzőművészei. Így nemhogy kevesebb, hanem több lett az esemény. Az is fontos szempont, hogy mennyibe kerül és milyen hozadéka van egy programnak, és az szintén, hogy azt miként fogadják a helyiek.

A Pisztrángfesztivál nem marad el, arra a városnak is nagy szüksége van
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A tóparti nyáresti koncerteknek sokan örültek, mások viszont panaszkodtak, hogy nem tudnak pihenni a zene miatt. Nehéz igazságot tenni, igyekszünk megérteni mindenkit. A Ghymes fesztivált a város is támogatta eddig, de a főszponzor a Nemzeti Kulturális Alap volt. Utóbbi kiállt az esemény mellől, a szervezők nem rendezték meg a fesztivált. Az őszi Pisztrángfesztivállal kapcsolatban a napokban állapodtunk meg a szervezőkkel, a város támogatóként ott lesz a több tízezer vendéget vonzó, országos hírű rendezvény mögött. Nem kérdés, hogy településünknek szüksége van a fesztiválra, mint a Tapolca hírnevét öregbítő egyik legjelentősebb eseményre - mondta Dobó Zoltán.

A napokban kerül ki a Tapolcai ünnepi napok és borhét rendezvénysorozat plakátja a közterekre és az internetes felületekre. A szervezők igyekeztek minden korosztálynak kedvezni, és e szerint hívni a színpadi fellépőket. - Bízunk benne, hogy augusztusban is sokan ellátogatnak majd a koncertek és a nagyszerű környékbeli borok miatt Tapolcára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!