Hírek

2016.10.20. 06:44

Mezsgyén állt, ezért kivágták a 300 éves fát!

Bazsi - Sérelmes a családom számára, hogy pusztításként tüntetik fel egy beteg és veszélyes fa kivágását – mondta Könnyid Tibor, aki a szomszédjával együtt fájó szívvel vágta ki a megmenthetetlen és mások épségét veszélyeztető gesztenyefát.

Penk Tímea

A fiatalember lapunknak elmondta, hogy még a nagyszülei vásárolták a bazsi birtokot, amelynek a határán állt a fa.

- A gesztenyefa becsült kora háromszáz-háromszázhatvan év. Tisztában voltunk az eszmei értékével, és ha nem a mezsgyén állt volna, akkor nem vágtuk volna ki – számolt be Könnyid Tibor. Hozzátette, hogy nehéz szívvel hozták meg ezt a döntést a telekszomszédjával körülbelül fél évvel ezelőtt. A szelídgesztenyefák szerte Európában haldokolnak, a bazsi fát is gyorsan tönkretette egy fertőzés.

Pósfai György biológus a legvastagabb fájuk, egy gemenci nyárfa mellett

- A tulajdonosok kötelessége a fertőzött fák tisztítása, a betegség terjedésének a megakadályozása, végső esetben a kivágás. A mi korhadó gesztenyefánk az út mentén állt, az arra közlekedők mellett a szomszédos házra is veszélyt jelentett – hangsúlyozta a tulajdonos, aki nem érti, miért kell szenzációt csinálni a fa kivágásából, amikor sokkal nagyobb megdöbbenést okozna az, ha a korhadt ágak valakit agyoncsapnának. Könnyid Tibor elmondta, hogy minden hatósági engedélyt beszereztek a fa kivágása előtt, semmiféle pusztítás nem történt.

Bali József a gesztenyefa tuskójánál

- Szívesen ebédelnék én is minden nap az öreg gesztenyefa alatt, amely már tavaly sem hozott olyan termést, mint harminc-negyven évvel ezelőtt – mondta a tulajdonos, aki szerint a megmaradt rönkön is látszik, hogy nem volt egészséges a fa.

Megkeresésünkre a Veszprém Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztálya azt a választ adta, hogy az erdőnek nem minősülő, külterületen található faállomány fásításnak tekintendő. Amikor egy ingatlan használatra jogosultja – például tulajdonos, földhasználó – a saját fásított területén szeretne fát kivágni, azt fásításban tervezett fakitermelésnek nevezzük. Ezt az igényt az illetékes erdészeti hatósághoz kell bejelenteni egy erre a célra rendszeresített formanyomtatványon, mely a hatóság holnapjáról is letölthető. Az illetékes erdészeti hatóság a bejelentést egyetértés esetén záradékolja, vagy határozhat a fakitermelés korlátozásáról, illetve feltételhez kötéséről. Fakitermelést tehát csak záradékolt bejelentés vagy ebben a tárgyban hozott határozat alapján lehet végezni – foglalta össze a megyei kormányhivatal.

Pósfai György biológusprofesszor

Vígh-Tardi Valéria aljegyző arról tájékoztatta lapunkat, hogy a veszélyes fa kivágását Szentes László polgármester is kérte. Több kilós gallyak zuhantak le az alatta lévő útra, a fától körülbelül húsz méterre egy értékes ingatlan áll. A tulajdonost felháborította, hogy magántulajdonán idegenek jelentek meg és ott fényképeztek. Bazsiban is pusztít más gesztenyefákat is a kéregrák nevű betegség.

Pósfai György biológus professzor, az idős fák adatbázisának a létrehozója és kezelője elmondta, hogy több éve ő is járt ebben a térségben. Arról nincs tudomása, hogy helyileg vagy országosan védett lenne a fa. Az idős fák adatbázisa nem ad védettséget, legfeljebb büszkeséget jelenthet a tulajdonosnak.

A cikk előzménye itt olvasható

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!